Ga terug

Bruisende stad aan eindeloos water

Zo bijzonder is Den Helder...

DEN HELDER - Den Helder is één van de meest bijzondere steden van Nederland. De stad heeft werkelijk álles om toeristen een onvergetelijk bijzondere vakantie te bieden. Uniek is dat je er zowel de drukte als rust en ruimte kunt opzoeken. Naast een gezellige binnenstad waar je heerlijk kunt shoppen en genieten van een hapje en drankje, zijn er talloze historische panden, nostalgische plekken en interessante musea die een kijkje geven in de rijke geschiedenis van de stad. Alsof dat nog niet genoeg is kun je in Den Helder ook genieten van prachtige natuur: zee, strand, bos en duinen.
Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Den Helder. De marinestad op het noordelijkste punt van het vasteland van Noord-Holland lijkt misschien het spreekwoordelijke einde van de wereld, maar is het zeker niet! Je kunt in Den Helder werkelijk dagen zoet zijn. De marinestad ademt een rijke historie die de moeite van het beleven meer dan waard is.

Gouden Eeuw
De geschiedenis van de stad begint rond 850 in het voormalig dorpje van walvisvaarders Huisduinen. In de zestiende eeuw vestigden vissers zich vlakbij in het plaatsje Helder. Een eeuw later speelde Den Helder een belangrijke rol als oorlogshaven van de Republiek der Zeven Provinciën. In de Gouden Eeuw verzamelden talloze schepen zich bij het Helderse zeegat om van daaruit de wereldzeeën te bevaren.

Rijk verleden
De Franse keizer Napoleon zag Den Helder als het Gibraltar van het Noorden vanwege de strategische ligging aan zee. Hij liet er forten en Rijkswerf Willemsoord bouwen. In de negentiende eeuw vestigde de Koninklijke Marine zich in Den Helder. Er zijn nog tal van sporen uit het rijke verleden in de stad aan zee te vinden. Zoals Museum Fort Kijkduin, het Marinemuseum, Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers, het Bunkermuseum en Museum WO II. Daarnaast zijn er zijn mooie fiets- en wandelroutes die langs het historisch erfgoed van Den Helder leiden.

Grootste Japanse tuin van Nederland
Midden in het centrum van Den Helder is een verrassende attractie te vinden: botanische oase Oranjerie. Naast een schitterende collectie kleurrijke tropische planten, is er de grootste Japanse tuin met stromend water van Nederland ondergebracht. Een rustpunt in de stad!

Geweldige winkelstad
Wie houdt van shoppen zit in Den Helder ook goed. Het is een geweldige winkelstad! In de gezellige binnenstad vind je heel veel leuke winkels en gezellige restaurantjes en terrasjes. Van 25 juni tot en met 27 augustus is er bovendien elke dinsdag van 10.00 tot 16.00 uur een gevarieerde Juttersmarkt, waar je lekker kunt rondslenteren en genieten van de bijzondere koopwaar en vaak kleurrijke kraamuitbaters.

Koopzondagen
Vanaf 26 mei is het in de zomermaanden eens per maand van 12.00 tot 17.00 uur koopzondag. Op 30 juni valt deze samen met het Historisch weekend en Jazzweekend. En op 28 juli wordt de koopzondag gecombineerd met een Springkussenfestival. Op koopzondag 25 augustus is het tevens Sportiefste zondag in Den Helder en koopzondag 29 september is omgedoopt tot Mode Zondag.

Schone lucht
Den Helder staat niet in de laatste plaats bekend om de frisse, schone lucht. Geen wonder, want de plaats wordt omgeven door veel water en prachtige natuur. Zee, strand, bos en duinen liggen op een steenworp afstand van de binnenstad en maken een bezoek aan bijzonder Den Helder compleet.

TOP