Ga terug

De andere kant van Schoorl

SCHOORL - Denk aan Schoorl en de beelden doemen vanzelf op: de bruisende branding, het brede strand, de uitgestrekte bossen en niet te vergeten het Klimduin. Het is nogal een onderneming om je door het mulle zand een weg omhoog  te banen en de 51 meter hoge top te bereiken. Maar eenmaal boven wordt je beloond met een mooi uitzicht op dat gezellige plaatsje aan de Noordzeekust, waar je zo lang als je wilt onbekommerd kunt struinen. Door het gevarieerde natuurschoon, maar ook door het dorp zelf. Maak kennis met de andere kant van Schoorl.

Van softijsje tot vijfgangendiner

Daal af van het Klimduin, schud het zand uit je schoenen en loop het centrum eens in. Daar wachten diverse horecagelegenheden. Die staan garant voor een groot aantal mogelijkheden. Van een softijsje, broodje makreel of kopje koffie met een appelpunt tot een high tea, uitsmijter of vijfgangendiner. Lekker buiten op een terras of binnen, in een prettige atmosfeer. Voorbeelden? Aan de voet van het Klimduin kun je plaatsnemen bij Grandcafé Gnap en De Zilte Zoen. Mooie bedrijven waar je urenlang kunt zitten zonder dat de verveling toeslaat. Verderop, aan de Laanweg, zitten De Viersprong en ’t Trefpunt tegenover elkaar. Altijd goed voor een korte of lange onderbreking.

Daarmee is het horecabestand van Schoorl nog niet uitgeput. Aan de Duinweg 15 kom je hotel-restaurant Merlet tegen. Schuif aan in het restaurant, maak een keuze uit de kaart en je snapt waarom aan dit bedrijf een Michelinster is toegekend. En als je er toch bent, verdiep je dan eens in de arrangementen die worden geboden.

Genieten in La Grotta

Het zomerse weer kan je doen wegdromen naar Zuid-Europese oorden. Naar Italië, waar je misschien menig vakantie hebt doorgebracht.  Je zou je graag weer even in die heerlijke Mediterrane sfeer willen wentelen. Nou, ook daarin voorzien Schoorl. Aan de Heereweg 71 is Ristorante-Pizzeria La Grotta gevestigd. La Grotta betekent grot en zo ziet het pand er van binnen ook uit. Erg fraai. Het restaurant ademt de warmte en hartelijkheid zoals je die in Italië aantreft. La Grotta is eigendom van de gewaardeerde horecafamilie Tronci uit Sardinië. Eigenaar Franco Tronci belichaamt de kenmerkende Italiaanse eetcultuur, de cultuur waarin alles draait om koken met aandacht en liefde, tijd nemen om te eten en daar vooral van genieten.. Op de menukaart staan authentieke gerechten, stuk voor stuk bereid met verse ingrediënten. Liever een pizza? Kan ook. Je kunt kiezen uit een lange lijst. Drink er een lekker wijntje bij, want ook daarin is de familie Tronci thuis. En vergeet niet de tiramisu als nagerecht te bestellen. Die is vermaard. Afhalen of laten bezorgen is eveneens mogelijk.

Italiaans tafelen, Franse taferelen

Voldaan van het Italiaans tafelen? Wandel naar de Sportlaan en je valt zomaar in Franse taferelen. Want wat ploft daar in het zand? Jeu de Boules-ballen! Jawel, Schoorl herbergt een actieve jeu de boules-vereniging. Laat je aansteken door de ongedwongen stemming die op en rond de wedstrijdbaan hangt. Vraag of je mag meedoen. Vinden ze vast niet erg.

Wie van bezienswaardigheden houdt moet korenmolen De Kijkduin (Molenweg 13) maar eens bezichtigen. Die is elke zaterdag open. Het is al een oudje, want hij stamt uit 1772. Je kunt er ter plekke meel kopen. En als de Noordzeewind gunstig blaast, wordt er gemalen. Je staat daar echt op een historische plek. In 1575 draaide er al een windkorenmolen. Die is in brand gestoken door Spaanse soldaten.

Gezellig winkelen

In het centrum van Schoorl is het gezellig winkelen. Voor de reguliere boodschappen zijn alle winkels bij de hand. Op zoek naar een geschikt cadeautje of een originele woonaccessoire? Aan de Paardenmarkt 1-b vind je Het Koopmannetje. Een alleraardigste winkel. En dames die kleding willen kopen, lopen natuurlijk even binnen bij Van Vuuren aan de Heereweg 17. Let op de ruime collectie.
Lonkt toch weer de natuur, bezoek dan zeker het Buitencentrum van Staatsbosbeheer aan de Oorsprongweg 1. Binnen ligt alle informatie over de Schoorlse duinen klaar. Het is tevens een mooi startpunt van enkele wandelingen die in lengte variëren. Zorg wel voor een stevig ondergrondje. Dat kan ter plekke, want in het pand is brasserie IJgenweis gevestigd.

Natuurschoon, winkels, horeca, bezienswaardigheden – Schoorl heeft het allemaal.

TOP