Ga terug

De leukste evenementen van de Noordkop!

NOORDKOP – Aan de Noordzeekust in de Noordkop kun je jezelf eindeloos vermaken op en rond het strand. Lekker luieren, spelevaren, strandsporten beoefenen en gezellig eten en drinken op het terras. De dorpjes zijn heerlijk om rond te kijken, een beetje te winkelen en te genieten in de horeca. Marinestad Den Helder biedt een groot cultureel aanbod, een mooi winkelbestand en talloze cafés en restaurants waar het goed toeven is. In de natuur om de stad en de dorpen is het een eldorado voor wandelaars en fietsers. En er is meer, veel meer zelfs! De Noordkop biedt heel veel activiteiten en evenementen voor jong en oud. De meest aansprekende hebben we voor je geselecteerd. Veel plezier!

dag-van-de-muziek-42014-PetervanAalst

Voor visliefhebbers!

Liefhebber van vis en van alles wat met de visserij te maken heeft? Daarvoor zit je in de Noordkop goed. In Den Oever is er elke zaterdagochtend de ZeeVerse Vismarkt. De vis wordt de dag ervoor aangevoerd door de vissers uit de regio, dus die is heerlijk vers. Bezoek ook de zesde editie van het VIStival, op zaterdag 18 juli van 10.00 tot 18.00 uur. Het is een culinair festival voor jong en oud. Een maand later (21 tot en met 25 augustus) worden de bekende Flora en Visserijdagen gehouden.

Ook veel informatie over de visserij vind je in heat VVV-bezoekerscentrum op Willemsoord in Den Helder. Daar is een gratis te bezoeken interactieve tentoonstelling over de visserij van Den Helder en Texel ingericht. Centraal staan techniek, vangst, verkoop en het herkennen van vis. Open van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur, zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur.
Willemsoord is ook de locatie van de Helderse Visserijdagen, dit jaar voor de zesde keer. Op vrijdag 14, zaterdag 15 (11.00 tot 18.00 uur) en zondag 16 augustus (12.00 tot 17.00 uur) kun je genieten van een markt, kinderactiviteiten, straattheater, vissersboten en oude ambachten. Vrijdag is er een nachtmarkt.

Kinderactiviteiten

Kinderen van vier tot twaalf jaar kunnen aan de slag op een kinderboerderij. Die van De Helderse Vallei in Den Helder. Samen met de dierverzorger leer je op dinsdag- en donderdagmiddagen in juli en augustus van 14.00 tot 15.30 uur de dieren kennen, doe je kleine klusjes en voer je de dieren. Kijk voor de exacte data op de website van De Helderse Vallei. Opgeven via www.heldersevallei.nl/agenda of tel. (0223) 612 555. Per dag kunnen tien kinderen meedoen. Doe je laarzen aan! Ook leuk: taarten maken op de kinderboerderij. Elke eerste zondag van de maand (tot en met oktober) zijn kinderen van vier tot twaalf jaar van 10.00 tot 12.00 uur welkom om groentetaartjes te maken en ze later zelf aan de dieren te voeren.

Op 5 juli, 9 augustus en 13 september van 13.30 tot 16.00 uur zijn er voor kinderen excursies in Het Zwanenwater in Callantsoog onder de titel: Slootdiertjes en zandhappen in het Zwanenwater. Ontdek de wonderlijke onderwaterwereld in de sloot en speel lekker in een enorme stuifkuil in het duin. Aanmelden via de website van Natuurmonumenten of telefonisch: (035) 655 99 11.

Julianaplein7011-PetervanAalst

Lekker naar de markt!

Natuurlijk is er deze zomer in Den Helder weer de bekende Juttersmarkt in het centrum op de dinsdag. In de periode 23 juni tot en met 25 augustus vind je van 10.00 tot 17.00 uur kramen met een gevarieerd aanbod in de gezellige Helderse binnenstad.
Uitgewinkeld? Pak meteen de kofferbakmarkt mee die in dezelfde periode op de dinsdag in het Stadspark Den Helder wordt gehouden, van 10.00 tot 17.00 uur.

Ook is er elke vrijdag van 8.00 tot 16.00 uur kofferbakmarkt in de Donkere Duinen Den Helder, van het voorjaar tot en met vrijdag 25 september. Adres: Jan Verfailleweg 616.

Kofferbakmarkt centrum Julianadorp: elke zondag vanaf het voorjaar tot en met 23 augustus. In plaats van Pinksterzondag op Pinkstermaandag.

Iedere maandag is er kofferbakmarkt op het grote parkeerterrein van De Goudvis in Sint Maartenszee: van het voorjaar tot eind september van 9.00 tot 17.00 uur.

Elke woensdag Kofferbakmarkt Callantsogervaart Julianadorp in de periode 3 juni tot en met 26 augustus van 8.00 tot 16.00 uur.
Gek op braderie? Ga dan naar Callantsoog. Elke woensdag in de periode van 1 juli tot en met 26 augustus is er braderie op het Dorpsplein van 16.00-21.30 uur.
In Callantsoog kun je in de periode 2 juli tot en met 27 augustus op donderdagen van 10.00 tot 16.00 uur naar de kofferbakmarkt (De Nollen, Westerweg 8).
Ook in Groote Keeten is een kofferbakmarkt: in de periode 5 juli tot en met 30 augustus op zondag van 7.00 tot 16.00 uur aan de Duinweg.

Rondleiding door het grootste fort van Nederland

In Den Helder bevindt zich het grootste fort van Nederland: Fort Erfprins. Daar kun je elke eerste zaterdag van de maand (tot en met oktober) door het oude gedeelte een rondleiding krijgen. Het fort, met een oppervlakte van 49 hectare, wordt gebruikt als opleidingskamp. Meedoen? Meld je dan om 10.15 uur bij de Keelpoort aan de Fortweg 1 te Den Helder. Reserveren via VVV Den Helder op Willemsoord, tel. 0223-674694. Reserveren is mogelijk tot uiterlijk de donderdag voorafgaand aan de eerste zaterdag van de maand, uiterlijk 16.00 uur. Kosten: 4 euro per persoon.

Muziek

Voor de 21e keer is er dit jaar de Dag van de Muziek in de binnenstad van Den Helder. Datum: zaterdag 30 mei, van 12.00 tot 18.00 uur.
Zondagmiddag 7 juni 2015 organiseert de Stichting Vrienden van Den Helder voor de vijfde keer het Grachtenconcert; een gezellige familiedag met muziek, hapjes, drankjes, lampionnen en hopelijk het zonnetje. Op een ponton in de gracht vinden vanaf 13.00 tot ongeveer 20.00 uur zeer gevarieerde optredens plaats. Het concert vindt plaats achter galerie Windkracht 13 aan de Keizersgracht. Toegang gratis.
Julianapop op 21 juni op de ijsbaan van 14.00 tot 21.00 uur. Vanaf 17.00 uur wordt er entree geheven. Kijk voor het programma op www.julianapop.nl

MiniRock Julianadorp 2015 op 2 juli. Een gratis muziekfestival van 14.00 tot 23.00 uur. Voor het meest actuele programma kijk op www.minirockjulianadorp.nl

Voor de hele familie

De Helderse Vallei viert op 31 mei een jubileumfeest van 10.00 tot 17.00 uur met kramen, informatie, demonstraties, activiteiten, muziek, theater, dieren, oude ambachten en catering. Zie verder op www.deheldersevallei.nl

Op het Wind & waterfestival Petten (21 juni, van 12.00 tot 17.00 uur) staan de thema’s wind en water staan centraal. Er is een markt, er vinden optredens en demonstraties plaats en er zijn activiteiten waar kinderen en volwassenen aan deel kunnen nemen.

Vliegers2-PetervanAalst

Deze zomer is er weer een Historisch Weekend op Willemsoord in Den Helder. Het evenement wordt dit jaar gehouden op zaterdag 27 en zondag 28 juni 2015. Als speciaal thema voor deze 19e editie is gekozen voor auto’s, motorfietsen en andere middelen van vervoer uit Zweden en de andere Scandinavische landen. Oldtimer automobielen en klassieke schepen uit alle andere landen zijn natuurlijk ook ruimschoots aanwezig. Het Historisch Weekend is gratis toegankelijk en zorgt voor een groot en gevarieerd publiek; jaarlijks zo’n 25.000 bezoekers. Honderden klassieke auto’s, vrachtwagens, motoren en landbouwtrekkers, militaire voertuigen en brandweerwagens samen met prachtige oude vrachtschepen, botters, stoomsleepboten en ander varend maritiem erfgoed staan garant voor een geweldig evenement. De historische markt, de spectaculaire rondritten voor de klassieke voertuigen, kinderactiviteiten, diverse optredens met zang, dans en muziek zorgen voor twee geweldige dagen.

Op 4 en 5 juli houdt de Koninklijke Marine open dagen in de Nieuwe Haven in Den Helder. Tijdens de dagen zijn marineschepen geopend voor publiek en geven helikopters, landingsvaartuigen en troepen van het Korps Mariniers demonstraties. Ook vaartuigen van de Kustwacht en KNRM zijn vertegenwoordigd.

Elke dinsdag in de periode 7 juli tot en met 18 augustus is het weer tijd voor de Pleinfeesten Julianadorp. Locatie: Loopuytpark. Tijd: 18.00 tot 21.30 uur. Hier kun je lekker struinen langs marktkramen, genieten van diverse optredens en even een terrasje pakken. Ook voor de kinderen is er genoeg te beleven. Er wordt geschminkt, er is een springkussen en er is natuurlijk genoeg te snoepen. De winkels op het Loopuytpark houden ook een extra koopavond.

Op 29 augustus wordt het Last Minute Summer Event in Den Helder gehouden; het grootste gratis familiefestival in de regio met Dance, Live/ Urban, Rock/ Metal, Kidszone en meer! Locatie: Sport- en Recreatiepark Quelderduyn, Schootenweg 2. Kijk voor het programma op de website: www.lmse.nl

Zomerdromen is de naam van het jaarlijkse gratis evenement in het Timorpark in Den Helder, dit jaar op 6 september (12.00 tot 20.00 uur). Met onder andere een romantische markt. Kijk verder op: www.zomerdromen.nl

Sportief!

Wielrenliefhebber? Bezoek dan de oudste wielerkoers van de Kop van Noord-Holland, de Tour de Lasalle, van 11 tot en met 14 juni. De Tour de Lasalle werd voor het eerst gereden in 1955 en in 2015 is het alweer de 61e editie. In de loop der jaren is deze wielerkoers uitgegroeid tot één van de sportiefste hoogtepunten in Den Helder en omliggende gemeenten. Kijk op www.tourdelasalle.nl voor het programma.

Probeer eens een supboard tijdens Try 2 SUP, een supboardclinic op maandag en donderdag van 11.00-17.00 uur in de periode juli tot en met eind augustus. Een SUP=Stand Up Peddel. Staand op een groot surfboard beweeg je je voort met een peddel. Locatie: botenvak bij reddingsbrigade Paal 13. Prijs: 5 euro voor een try out van circa 20 minuten. Ook leuk en te doen op dezelfde dagen en tijden: Try2wave, een Waveski clinic. Met een opblaasbare ‘kano’ klief je door de branding. Geschikt voor jong en oud.

Industrieterrein Kooypunt bij Den Helder verandert zondag 30 augustus in een racecircuit voor motoren. Vanaf ’s morgens kunnen motorliefhebbers hun hart ophalen tijdens de classic demo races, want alles komt voorbij, 125 cc, 250 cc, de koningsklasse 500 cc, maar ook oldtimers en motor met zijspan.

Het jaarlijkse Vliegerfeest aan Zee beleeft op zaterdag 5 en zondag 6 september 2015 zijn zevende editie. Op het strand bij Duinoord in Den Helder (afslag parkeerterrein aan het eind van de Jan Verfaiileweg), kun je beide dagen van 10.00 tot 17.00 uur genieten van kleurrijke vliegers. De vliegeraars komen uit heel Nederland en zelfs daarbuiten. Op het strand is het een bont spektakel van éénlijners. Duizenden bezoekers genieten elk jaar van deze bijzondere aanblik. Vaste gasten zijn ook de stuntvliegeraars van de Tricksparty, het Nederlands kampioenschap wordt in Den Helder afgesloten! Omdat het Vliegerfeest aan Zee is uitgegroeid tot een echt gezinsuitje, wordt er natuurlijk veel voor kinderen georganiseerd: vliegertjes kleuren, schminken, snoep- en knuffeldroppen, schatgraven, springkussens, strandspelletjes, en nog veel meer!

Kunst

Top in de Kop in Callantsoog is een evenement op het gebied van tuinen , kunst en kwekerij. Tijdens vijf weekenden in de periode 16 mei tot en met 6 september (11.00 tot 17.00 uur) doen vijftien deelnemers mee die hun tuinen met weelderige borders rond boerderijen, huizen en villa's openstellen. Op gebied van kunst is er een grote collectie beelden te bewonderen. Voor meer informatie en deelnemers www.topindekop.nl.

Rondje-cultuur-PetervanAalst

Schilderen middenin het natuurreservaat Het Zwanenwater in Callantsoog. Het kan op 31 mei en 2 augustus van 13.30 tot 16.30 uur. Ingang: Zuidschinkeldijk 3.

De kunstroute Zijpe ‘Kunst Verlicht’ is dit jaar van 27 juni tot 16 augustus. De buitenexpositie langs de Grote Sloot is gedurende deze periode elke dag vanaf de openbare weg te bezichtigen. De binnenexposities in de kerkjes van Oudesluis, Schagerbrug, Sint Maartensbrug, Burgerbrug en Petten zijn op de zondagen tussen 12:00 en 17:00 uur te bezoeken. De toegang is gratis.

Oog op Kunst is de titel van de kunstmanifestatie op 5 juli (12.00 tot 17.00 uur) in Callantsoog. Met schilderkunst, mozaïek, mode en dans- en muziekoptredens.

TOP