Ga terug

Den Helder krijgt museum van internationale allure

Uniek stukje Noordkop: De Nollen – natuurgebied met kunstwerken Ruud van de Wint

DEN HELDER – In een klein, oud binnenduingebied in Den Helder werkte een kwart eeuw een kunstenaar van formaat: Ruud van de Wint. Minder bekend dan grootheden als Rembrandt en Vermeer, maar met een wellicht net zo imposant oeuvre: schilderingen, beelden en bouwsels. Van de Wint maakte bijvoorbeeld schilderingen in de Tweede Kamer en plafondschilderingen in Paleis Noordeinde en het stadhuis van Groningen. Na zijn plotselinge overlijden in 2006 zijn Van de Wints nazaten druk met het realiseren van een museum van internationale allure, waar het werk van de kunstenaar centraal komt te staan. De plek: het nieuwe binnenduingebied De Nollen, wat naar zijn ontwerp naast het oude binnenduingebied is ingericht. Bijzonder daarbij: de kunstenaar had zijn imponerende museum al in detail uitgetekend als zijn toekomstige atelier en werkplaats.

Na exposities in Europese musea trok Reindert Wepko (Ruud) van de Wint zich op 38-jarige leeftijd terug in De Nollen. Hij maakte er kunst in samenhang met het duinlandschap. De Nollen werd zijn levenswerk. Wat begon als een artistiek experiment, groeide uit tot een totaalkunstwerk. Sinds 1980 maakte Van de Wint sculpturen en bouwsels, die evenals de 25 bunkers/ bunkerrestanten op het terrein, half ondergronds in het landschap verborgen liggen. Ook de bunkers zelf zijn betrokken in het kunstproject en veelal voorzien van schilderingen.

Bijzondere natuur
De Nollen trekt niet alleen liefhebbers van kunst, maar ook zij die van bijzondere natuur houden; in het gebied leven dieren als vossen, torenvalken en buizerds. Qua vegetatie zijn het specifieke planten als de gevlekte orchis, duizendguldenkruid, klein wintergroen en aardbeiklaver die hier de ruimte krijgen. Het landschap is in beheer bij Stichting De Nollen. Het gebied wordt deels begraasd door paarden. Sommige delen worden regelmatig gemaaid.

Meesterwerk
Najaar 2012 is gestart met de bouw van een museum, werkplaats/ depot en nieuw bezoekerscentrum, totaal 1.583 vierkante meter! Het museum bestaat uit drie segmenten van 25 bij circa 12 meter. Daarnaast komt een werkplaats van 50 bij 12 meter. De binnenzijde wordt volledig in beton uitgevoerd, de buitenzijde wordt voorzien van Cortenstaal. Bijzonder is dat Ruud van de Wint in 2005 zelf de nieuwbouwplannen heeft bedacht en de uitvoering ervan tot in detail heeft getekend. De uitvoering wordt in eigen beheer gedaan en met partijen met wie de kunstenaar eerder samenwerkte. Zo heeft Matthias Veen Architectuur uit Rotterdam het ontwerp verder uitgewerkt. De planning is om in 2015 het project klaar te hebben.

Het museum is niet het enige ontwerp dat is nagelaten door Van der Wint. De kunstenaar heeft talloze schetsontwerpen voor kunstwerken, compleet met context, maatvoering en materiaalkeuze achtergelaten. Hierdoor zijn na zijn dood door zijn zoons Gijs en Ruud jr. en zijn neef Paul Jan al achttien kunstwerken gerealiseerd. Mooie voorbeelden zijn twee bruggen en vele lantaarnpalen voor het Duinpark in Den Helder en een poort met lantaarnpalen voor beeldenpark 'Een Zee van Staal', beide geopend door toenmalig koningin Beatrix in respectievelijk 2011 en 2009.

Bezoek aan De Nollen
Het veertien hectare grote gebied De Nollen is van april tot en met oktober van donderdag tot en met zondag te bezoeken. Atelierruimte voor ontvangst open: 10.30 – 17.00 uur. Bezichtiging binnenruimtes onder begeleiding van een gids: 11.00, 13.00 en 15.00 uur. De rondleidingen duren anderhalf tot twee uur. Buiten genoemde openingstijden is De Nollen op afspraak te bezoeken. In samenwerking met onder andere Landschap Noord-Holland en Vogelwerkgroep Den Helder heeft Stichting De Nollen natuurexcursies opgezet.

De Nollen
Burgemeester Ritmeesterweg 10
Den Helder (nabij NS-halte Station Den Helder Zuid)
tel. (0223) 660 200
www.projectdenollen.nl

TOP