Ga terug

Een dagje naar de stad!

Vier je vakantie aan de kust en heb je zin in een dagje stad? Alkmaar is een goede keuze! Het ligt op een steenworp afstand van jouw vakantieadres, is goed bereikbaar per auto, openbaar vervoer en de fiets en er is van alles te doen! Alkmaar is een leuke winkelstad, heeft meer dan duizend monumenten, aansprekende musea en een gezellige sfeer. Van het voorjaar tot begin september is er elke vrijdagochtend kaasmarkt.

Schermafbeelding-2015-05-28-om-12.39.52

Schud het zand maar uit je schoenen en verruil je shorts voor een citypantalon met bijbehorend shirt of andere passende outfit; Alkmaar wacht! Om met een heel populair stadsdeel te beginnen: d’Oude Stad. De smalle winkelstraatjes achter het Waagplein (waar vrijdagochtend de kaasmarkt is), hebben illustere namen als Fnidsen, Hekelstraat, Appelsteeg en Wijde Glop. Je vindt er bijzondere speciaalzaakjes, variërend van winkels met antiek en curiosa tot kledingboetieks. Ook een glazenier, ouderwetse groenteboer, meubelspecialist en kookwinkel behoren tot de winkeliers van d’Oude Stadt. Even verderop, op het Verdronkenoord, waar veel horeca zit, tref je ook bijzondere ondernemingen. De nostalgisch ogende Kapsalon Ed Vilten bijvoorbeeld (op nummer 137), waar je plaatsneemt in een ouderwetse kappersstoel en reclameborden en –affiches uit vervlogen tijden je uitzicht zijn.

Terug naar het Waagplein, met veel horeca en terrassen en op vrijdag het decor van de populaire kaasmarkt. Dit jaar tot en met vrijdag 4 september is het plein vol kaas en sjouwende kaasdragers van 10.00 tot 12.30 uur een boeiend schouwspel. De markt trekt duizenden bezoekers uit de hele wereld. Tijdens de kaasmarkt wordt het carillon in de toren van het Waaggebouw bespeeld door de Alkmaarse beiaardier Christiaan Winter.

Daarna kun je bijvoorbeeld een kijkje nemen in het Hollands Kaasmuseum, gevestigd in het Waaggebouw, waar ook de Alkmaarse VVV haar onderkomen heeft. In dit museum staan kaasmaken, de boerenbedrijvigheid en de handel centraal. Je kunt hiermee kennismaken aan de hand van historische voorwerpen, film- en beeldmateriaal en schilderijen. Voor kinderen is een speurtocht in het museum uitgezet.
Aan de andere kant van het Waagplein is Nationaal Biermuseum De Boom minstens zo populair. Geen wonder. Bier is al een paar duizend jaar de meest geliefde alcoholhoudende drank in onze streken. Het brouwproces komt tot leven aan de hand van gereedschappen, apparatuur en machines waarmee de afgelopen tweehonderd jaar bier werd gebrouwen. Ook zie je antieke vervoermiddelen als een handkar en een ijsslee. Verder aandacht voor de vele kleine en grote Nederlandse bierbrouwerijen aan de hand van affiches en ander reclamemateriaal en bierflesjes en bierglazen. Het museum is gevestigd in het historische pand van de voormalige brouwerij De Boom. Onder het museum zit een proeflokaal. Een aanrader!

Schermafbeelding-2015-05-28-om-08.48.39

Twee grote winkelstraten, de Langestraat en de daaraan parallel liggende Laat brengen je bij de Grote Kerk Alkmaar op het Kerkplein. De kerk is tegenwoordig concertzaal annex beurslocatie en galerie annex trouwlocatie. Check de website of er ten tijde van jouw bezoek aan Alkmaar wellicht een leuk evenement is (www.grotekerk-alkmaar.nl). Wanneer je het plein oversteekt kom je op het Canadaplein, waar onder andere Theater De Vest en Stedelijk Museum Alkmaar zijn gevestigd. Dit museum, geopend in 1875, is één van de oudste musea van ons land. Ben je op vakantie in de gemeente Bergen, dan zal je aangenaam verrast zijn door de grote collectie kunst van de Bergense School die het museum herbergt; de grootste collectie van Nederland. Ook leuk: deze zomer (tot en met 25 oktober) is er een tentoonstelling over Piet Boendemaker in het Stedelijk Museum Alkmaar te zien onder de titel Piet Boendermaker – Mecenas van de Bergense School. Boendermaker was een groot kunstverzamelaar.  ‘Groot vriend van de hedendaagsche schilderkunst, weldoener van vele musea en steunpilaar van de Bergensche School'- schreef het Algemeen Handelsblad (Amsterdam) in 1937.
Met de opname van een flink portie Bergense cultuur is het weer tijd om het Bergense weer op te zoeken. Leuke stad, dat Alkmaar. Nu terug naar de kust…

TOP