Ga terug

Fortenreeks blikvanger Den Helder

DEN HELDER – De Stelling Den Helder is een van de eerste militaire stellingen in ons land. De bouwwerken zijn nog in het landschap aanwezig. Vijf van deze zes forten kun je bezoeken. Wandel of fiets ernaartoe of ga met een authentieke vlet en schipper/gids die je meteen allerlei leuke informatie geeft!

De Stelling van Den Helder is een prachtige groene zone om het centrum van Den Helder heen. Vanuit Fort Westoever, thuisbasis van Stadsbrouwerij Helderse Jongens, kun je mee met een elektrisch aangedreven vlet. Stichting Stelling Den Helder beschikt over drie authentieke vletten met elk plaats voor negen personen en een schipper/gids. Er zijn twee routes: de Stadsroute, die je door het centrum van Den Helder voet en de Stellingroute, die langs vijf van de zes forten van de Stelling Den Helder vaart en ook wel de groene route wordt genoemd. Er wordt gevaren bij minimaal vier gasten. Beide routes duren ongeveer anderhalf uur. Kosten: € 15,00 p.p. Kinderen tot vier jaar gratis. Reserveren via tel. (0223) 612 366 of via info@fortkijkduin.nl

Grafelijkheidsduinen

In combinatie met Landschap Noord-Holland zijn er wandelexcursies door de Grafelijkheidsduinen samengesteld. Een gids vertelt je veel over geschiedenis en heden dit spectaculaire natuurgebied. Het landschap is niet vrij toegankelijk. Vanuit Fort Kijkduin heb je echter exclusief toegang tot het gebied, waar je her en der oude luchtdoelbatterijen tegenkomt. Je kunt als bezoeker van Fort Kijkduin ook zelf op pad door de Grafelijkheidsduinen.

’t Ommetje Den Helder

Ook mooi: ‘t Ommetje Den Helder. Langs een mooie route ontdek je bouwwerken uit de tijd van Napoleon; Nederlandse verdedigingswerken, maar ook vele Duitse bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. De tocht beslaat circa elf kilometer.

Rondleiding Fort Dirks Admiraal

De schelpenpaden van Fort Dirks Admiraal zijn recent weer goed toegankelijk gemaakt en lenen zich voor een boeiende wandeling. Dit fort werd in de jaren 1812-1813 gebouwd door Fransen en kreeg de naam l’Ecluse. Het fort werd tot batterij omgebouwd in de periode 1880-1890. Onder de Duitse bezetting werd het wederom omgebouwd, ditmaal tot luchtdoelbatterij. Wil je het fort bezoeken? Mail dan naar info@stellingdenhelder.nl Ook de Kroontjesbunker (Duinweg, Huisduinen) en M219 (Julianadorp) zijn op afspraak te bezoeken.
www.stellingdenhelder.nl Deze zomer verschijnt een nieuwe website met actuele informatie over alle forten, bunkers en activiteiten.
https://denhelder.online/wp-content/uploads/2017/07/Napoleonroute.pdf

Propaganda-affiches

Deze zomer presenteert Stelling Den Helder een tentoonstelling van enkele tientallen propaganda-affiches. Ze stammen uit de Tweede Wereldoorlog en de periode kort ervoor. Alle hebben het gedachtegoed van nazi-Duitsland als onderwerp.

TOP