Ga terug

Het is heerlijk wandelen en fietsen in de Noordkop

NOORDKOP – Landschap Noord-Holland beschouwt het als een van haar allermooiste stukjes natuur: Het Wildrijk. Dit bijzondere stukje bos, dat wordt doorsneden door donkere slootjes met spiegelend water, ligt in Sint Maartensvlotbrug. Het bos is klein, maar heel fraai en is goed voor een wandeling van een uur.

noordkop1

Bijzondere natuur: Het Wildrijk

Het Wildrijk is het hele jaar een mooi gebied om te bezoeken. Probeer er in elk geval in het voorjaar te zijn. Dat is de bodem zover je kunt kijken bedekt met een blauw tapijt van wilde hyacinten, afgewisseld door roze en witte exemplaren en het frisse groen van jonge varens. In de buurt van de woning van de boswachter groeien wilde witte narcissen. Andere bijzondere planten zijn knikkende vogelmelk en de voorjaarszonnebloem. Zingende zwartkoppen, tuinfluiters en wielewalen maken dit lentesprookje compleet. Met een bijzonder soort gemaal - een tonmolen - wordt het water op peil gehouden. De molen voert schoon water aan uit de duinen.

Nu er recent een prachtige vlindertuin is gecreëerd, is Het Wildrijk nog aantrekkelijker geworden. Al een aantal jaren lag het stukje gras bij de ingang van Het Wildrijk er wat sneu bij, vonden boswachter Tim Zutt en vrijwilligster Sylvia Leentvaar. Ze dachten dat het wel leuk zou zijn om daar een natuurtuin van te maken. Ex-bollenteler Jan Geerlings kwam het team versterken en stond de initiatiefnemers met raad en daad bij. Geen stenen in de tuin, maar paden met schelpen. Er wordt niet gespoten met gif, hooguit met water uit de sloot, als het erg droog mocht zijn. Het Wildrijk heeft er een pareltje bij.

noordkop2

Ooit waren er in het westen van de Zijperpolder veel bosrijke landgoederen van welgestelde Amsterdamse kooplieden. Toen die hun interesse verloren, verwilderde het gebied. Later, tijdens het graven van het Noordhollands Kanaal, werd het gebied leeg gekapt door kamperende gastarbeiders. Enkele stukjes bos bleven gespaard. Het Wildrijk is daar één van.

Je kunt Het Wildrijk betreden via de hoek Belkmerweg/ Zeeweg in Sint Maartensvlotbrug. Uiteraard kun je zelf jouw route uitstippelen, maar ook die van Landschap Noord-Holland volgen. Het bos is toegankelijk van 8.00 tot 18.00 uur. Honden mogen aan de lijn mee. In het voorjaar en najaar zijn er excursies. Zie: www.landschapnoordholland.nl

Een bezoek aan Het Wildrijk kun je goed combineren met een fietstocht door de omgeving. Je kunt een fiets huren bij Bungalowpark De Hofstee aan de Belkmerweg 64.

http://www.landschapnoordholland.nl/route/wandelen-het-wildrijk

TOP