Ga terug

  Bekende Nederlanders

 

Gerard Joling

NOORDKOP – Met een succesvolle carrière die al langer dan 25 jaar duurt is zanger, presentator, filmacteur en entertainer Gerard Joling een van de meest succesvolle artiesten van Hollandse bodem. Zijn hele jeugd bracht hij door in de Noordkop. Als het even kan, bezoekt hij zijn familie die er nog steeds woont en gaat hij met hen op stap in het gebied.

'Het leuke van de Noordkop is dat het allemaal onveranderd is. In de plaatsjes zijn wel zaken bijgebouwd, maar de kuststreek, landerijen en poldergebieden zien er nog net zo uit als in mijn jeugd. De kusten zijn prachtig en hebben natuurlijk ook nog eens de meeste zonuren van het land.

Ik heb er een heerlijke jeugd gehad. Als jonge jongen ging ik er op de fiets naar de boeren om bollen te pellen of aardappelen te rooien. Zomers gingen we naar het strand of fietsten we met een groepje naar een meertje in een duinpan om te zwemmen. Het was heel spannend, want het meertje was behoorlijk diep en omdat het best gevaarlijk was, was het natuurlijk aantrekkelijk om daar naar toe te gaan.

Mijn moeder en mijn broer en zijn gezin wonen nog in Schagen. Mijn zus even verderop in Schagerbrug. Ik kom regelmatig bij mijn familie. Dan gaan we samen bij Wonder's of Linke Loetje in Schagen lekker eten of bezoeken we een leuke strandtent in Callantsoog. Een bezoek aan het gebied is altijd weer een feest der herkenning. Ook voor mijn werk kom ik zo nu en dan in de Noordkop. Ik heb pas opgetreden bij de Marinedagen in Den Helder en voor gehandicapten in Julianadorp.

Een tip voor de lezer? Absoluut de West-Friese Folkloremarkt in Schagen, elke donderdag in de zomer. De markt blijft authentiek en het is ontzettend leuk om de antieke paardenkoetsen met mensen in klederdracht te zien.

De tweede helft van 2012 heb ik weer een behoorlijk druk programma. Voor mijn fans organiseer ik in De Eemhof van 28 september tot 1 oktober Het Leukste Weekend. Het is een feestweekend met twee avonden optredens in een grote feesttent en overdag koekhappen andere spelletjes onder mijn leiding. Ook ben ik badmeester bij een grote poolparty en hebben we een gezamenlijk pyjamaontbijt, het grootste pyjamaontbijt van Nederland, waarbij we een gooi doen naar het Guinness Book of Records. Ook worden dan de Mr. & Mrs. Pyjama 2012 gekozen. De winnaars krijgen voor 2.500 euro producten van een lingeriebedrijf.

Ja, volgens mij is een evenement als dit inderdaad nog nooit vertoond. Ik weet van andere artiesten dat ze bijeenkomsten voor fans organiseren, maar niet een heel weekend. Je moet het zo zien: toen ik vijftig werd heb ik niets voor mijn fans gedaan omdat ik rond die tijd een burn-out kreeg. Ik vond dat de mensen iets tegoed hadden en via social media heb ik gevraagd wat ze leuk zouden vinden. Toen is dit ontstaan. Voor rond de 150 euro zijn de mensen een heel weekend onder de pannen, inclusief accommodatie. Mooi toch? Mijn fans zijn mij veel waard. Zonder hen zou ik geen bestaansrecht hebben, dus vind ik het terecht dat ik een keer iets terugdoe.

Verder ga ik voor SBS6 het programma Sterren Springen doen. Daarin gaan zestien bekende Nederlanders, onder wie Patty Brard, Kelly en Ralf Makenbach, schoonspringen vanaf een hoogte van drie, vijf, acht of tien meter. Het zijn vier uitzendingen die live worden uitgezonden zaterdagavond. Ik heb er zin in. Ook ga ik de filmtitelsong in zingen voor Leve Boerenliefde en speel daar nog een rolletje in. Dit jaar ben ik ook nog vijf keer te gast bij Jan Smit in Ahoy. Volop werk dus!'

TOP