Ga terug

  Bekende Nederlanders

 

Sandra Ysbrandy

Ze is de huiskok van het televisieprogramma Life4You van Carlo Boszhard en Irene Moors, dat elke zondag rechtstreeks wordt uitgezonden bij RTL 4. Terwijl het gezellige tweetal loltrappend een boeiend programma neerzet, maakt ze de lekkerste gerechten voor de presentatoren en hun gasten. Kok Sandra Ysbrandy gaat honderd procent voor authentieke smaak, puur en gezond en met aandacht voor wat je eet. Deze stijl, Vintage Cooking genoemd, slaat enorm aan. Vakantie is een prachtig moment om de tijd te nemen voor lekker koken en gezellig samen eten. … Daarom in KustNU: back to the basic met Sandra Ysbrandy.

Naast tv-kok is Sandra auteur van kookboeken. Ze verzorgt bovendien diners op maat, geeft kookdemonstraties en kookworkshops. En ze is jurylid bij culinaire evenementen. Vorig jaar kwam haar eerste kookboek ‘Aan de Keukentafel’ uit; een bundeling van haar meest favoriete gerechten. Gezien haar populariteit moet dat veel verkocht zijn… ‘Het boek is vrijwel uitverkocht’, lacht ze. ‘Ondertussen ben ik alweer bezig met een volgend boek met vintage recepten en zijn we gestart met een Vintage Cooking Platform.’

 

Vers en authentiek

‘Vintage Cooking is het helemaal voor mij’, vervolgt ze enthousiast. ‘Bij Life4You probeer ik op zoveel mogelijk gerechten dit stempel te drukken, voor zover dat mogelijk is natuurlijk. Je ziet mijn voorliefde voor authentiek koken niet alleen aan de gerechten die ik maak en de ingrediënten die ik ervoor gebruik, maar ook aan mijn kleding. Die is ook altijd vintage. Mijn moeder is mijn inspiratiebron voor mijn manier van koken. Zij kookte altijd vers en authentiek. Zo doe ik het dus ook. Ik heb niet zoveel met lolly’s van boerenkool. Geef mij maar goede, verse producten die ik langzaam laat garen in mijn Aga-fornuis, dat dag en nacht brandt. Iedereen is tegenwoordig druk. Heel herkenbaar, want ik heb zelf ook een druk en jong gezin. Dan nemen we minder tijd voor het koken. Het zou mooi zijn als we tenminste vier tot vijf keer in de week een verse gezonde maaltijd koken en deze het liefst samen aan tafel opeten. Dat is goed voor de familieband en zorgt voor betere eetgewoonten. Kinderen eten meer groente en fruit aan tafel dan voor de televisie of achter de computer.’

 

Gezellig aan tafel

‘Ik vind het belangrijk om met aandacht je boodschappen te doen, en te koken’, zegt Sandra. ‘Vervolgens ga je gezellig met elkaar aan tafel om te genieten van het eten en elkaar. Het werkt heel ontspannend om daar de tijd voor te nemen. Daarbij is het veel gezonder, goedkoper en lekkerder wanneer je met aandacht inkopen doet en kookt. Ja, zelfs in een druk gezin als het onze, is er tijd om op deze manier met koken en eten bezig te zijn. Mijn man heeft een fulltime baan en we hebben drie kinderen: eentje in de brugklas, eentje op de kleuterschool en eentje er tussenin. Ik werk sinds acht jaar voor mezelf, heb het druk, maar kan gelukkig wel flexibel met mijn tijd omgaan.’

 

Zowel Sandra als haar echtgenoot komt uit een gezin waar eten belangrijk is. ‘Mijn man komt van een boerderij. Groente kwam uit de eigen moestuin. De sla werd gegeten met paardenbloemen. Elke dag werd er minstens voor acht personen vers gekookt. Ik kom uit een Bourgondische familie waar samen genieten van eten heel belangrijk is. Vroeger namen we op vakantie bijvoorbeeld kookboeken van het land waar we naar toe gingen mee om plaatselijke maaltijden te kunnen bereiden. Ik doe dat nu zelf ook. En waar we ook zijn, we kiezen altijd graag voor producten uit het gebied zelf om daar lekker mee aan de slag te gaan. Dat is altijd een leuke en ontspannende uitdaging.’

 

Verse producten

‘Als ze er zijn, dan kies ik voor biologische producten’, zegt de kok. ‘Maar nog belangrijker is dat de producten vers zijn en dat ik weet waar ze vandaan komen. Als je koopt bij de plaatselijke slager en groenteboer, kan die dat jou precies vertellen. En ook kun je tips krijgen over de bereidingswijze. Bietjes bijvoorbeeld. Koop ze vers van het land en ongekookt. Doe ze in aluminiumfolie een uurtje in de oven en je hebt een heerlijke, smakelijke groente en behoud van de vitaminen. Of neem rode kool. Mensen beginnen er vaak niet aan om dat te bereiden omdat ze denken dat de kool uren moet stoven. Maar roerbak de groente eens, gewoon heel kort. Dat is echt heerlijk.’

 

 

Exclusief voor KustNU: een heerlijk visstoofpotje van Noordzeevis, venkel en zeekraal van Sandra
Met dit recept van Sandra wordt het een vakantieavond om niet snel te vergeten! Eet smakelijk!

‘Heerlijk vind ik dit stoofpotje van verse vis gecombineerd met venkel. Neem de vis van de dag, verse vangst. Ieder krijgt zijn eigen ovenschaaltje. En als de vis op is, neem je een stuk stokbrood om de saus mee op te eten. Een glas droge witte wijn erbij. Genieten.’

Visstoofpotje van Noordzeevis met venkel en zeekraal
4 personen

Ingrediënten:
500 gr verse vis als kabeljauw, zalm, schar, schol, harder
2 sjalotjes, fijngesnipperd
1 venkelknol, in kleine stukjes gesneden
1 handje zeekraal
1 scheutje Pastis of droge witte wijn
5 dl slagroom
4 dl visbouillon
1 theel. maïzena
5 eetl. broodkruim
5 eetl. geraspte kaas
paar klontjes boter

Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet de ovenschaaltjes in met boter. Bak de sjalotjes kort totdat ze glazig zijn. Blus af met de Pastis of de witte wijn. Doe de visbouillon erbij en laat inkoken tot de helft. Voeg de slagroom toe en breng opnieuw aan de kook. Doe er dan de venkel bij en laat op laag vuur beetgaar worden.

Los de maïzena op in een beetje water en bindt hiermee de venkelsaus. Breng de saus op smaak met zout en peper.

Snijd de vis in stukjes van ongeveer 2 bij 2 cm. Voeg de vis toe aan de saus en verdeel over de ovenschaaltjes. Verdeel ook wat zeekraal over de vis.

Meng het broodkruim met de geraspte kaas en strooi erover heen. Wat kleine klontjes boter erop en de schaaltjes 15 tot 20 minuten in de oven zetten.

* Tip: je kunt de ovenschaaltjes helemaal voorbereiden en in de koelkast tot gebruik afgedekt bewaren.

 

Meer informatie over de activiteiten en kookmethoden van Sandra Ysbrandy? Kijk dan op

TOP