Ga terug

  Lekker eten

Voor lekker eten en drinken zit je aan de Noord-Hollandse kust goed! Ons vakantiegebied heeft een bont palet aan horecabedrijven; in de bruisende steden, gezellige dorpen maar ook op wonderschone plekken middenin de natuur en natuurlijk op het strand. Van authentieke havenkroeg tot toprestaurant en van basic strandpaviljoen tot hippe bar, aan de Noord-Hollandse kust vind je het allemaal! In KustNU lees je er alles over!

Meet the chef!

Patrick van der Wel, chef-kok Fabel’s Eten & Drinken

  • Fabel’s Eten & Drinken:
    De gezelligste tent van Bergen en een restaurant waar alles kan. Als er een groep gasten die iets speciaals willen, dan regelen we dat. Vraagt iemand om een catering voor 250 man, dan kan dat ook. We spelen op alle wensen in. Fabel’s is veertien jaar geleden geopend. Ik heb het samen met collega Paul de Wit neergezet. Paul heeft het anderhalf jaar later verkocht aan de huidige eigenaar André Rzepka om Wonders te kunnen opzetten. Met, André, een vriend van de middelbare school, heb ik het uitgebouwd.’
  • Inspiratiebron:
    ‘Hans Kamm van het vroegere Nero. Hans was de horecanestor van Bergen. Heel veel chefs en koks in Bergen hebben er gewerkt. Door Hans ben ik van koken gaan houden. Hij had zo verschrikkelijk veel kennis en het kon nooit gek genoeg. Hij ging regelmatig op reis naar Frankrijk en Spanje en kwam dan enthousiast terug met ideeën: ‘Dat en dat gaan we maken!’ Hij is ook een keer naar Thailand geweest en introduceerde kort daarna een roerbakgerecht van kip en varkensvlees met curry. Het staat nog steeds op diverse menukaarten in Bergen. Ook hier in Fabel’s moet ik het nooit van de kaart halen. Verder haal ik mijn inspiratie uit eten bij collega’s en uit kookboeken.’
  • Houdt van:
    ‘Ik houd ervan mensen te verwennen. En van eerlijk eten. Bij ons vind je geen schuimpjes of toefjes crème op je bord. Als je bij ons een lamsrack bestelt, krijg je ook een lamsrack.’
  • Ultieme gerecht:
    ‘Tarbot met gerookte paling en asperges. Dat is echt héél speciaal. Maar dit gerecht kan niet op de kaart bij Fabel’s omdat het te duur is. Ja, of mensen moeten het van tevoren bestellen.’
  • Visie op koken:
    ‘Zo puur mogelijk en op zo’n manier dat de mensen het lekker vinden.’ Fabel’s Eten & Drinken, Oude Prinsweg 9, Bergen, www.fabels-bergen.nl

Ivan Louer, chef-kok en eigenaar van Restaurant en Partycentrum Brekers

  • Restaurant Brekers:
    ‘Is een gastvrij en kindvriendelijk restaurant met een verrassend goede keuken. In 2011 hebben we het bedrijf van een discotheek omgetoverd tot een heerlijk restaurant met veel kindvriendelijke faciliteiten en diverse andere mogelijkheden. Zodra de toerist in het land is, weet hij ons in groten getale te vinden. Daarnaast hebben we veel bruiloften en partijen. Onze gasten komen hier heerlijk tot rust onder het genot van een mooie lunch of diner terwijl de kinderen naar hartenlust kunnen spelen en ravotten. Ik ben heel trots op het bedrijf dat er nu staat en dat wij met fantastische collega’s runnen.’
  • Inspiratiebron:
    ‘Ik heb het geluk gehad dat ik onder de grootmeester van de Nederlandse gastronomie zelf –en dan heb ik het natuurlijk over Cas Spijkers- heb mogen werken. Hij was altijd bezig te vernieuwen en vooruit kijken naar wat de gasten graag wilden beleven. Tevens zijn onze gasten een inspiratiebron voor verbeteringen en veranderingen. Veelal ouders met jonge kinderen, de opa en oma’s met hun kleinkinderen of grote gezelschappen die lekker willen genieten op ons mooie terras. We staan bekent om de mooie stukken vlees uit de BBQ-egg of de verse zeevis van de dag zodat iedereen hier kan genieten. Van jong tot oud!’
  • Houdt van:
    ‘Producten uit de streek of net iets verder. Nederland is een mooi land met mooie verse producten en ingrediënten. Mijn passie zijn wel grote stukken vlees uit BBQ! Het is de kunst ze precies op de juiste gaarheid aan tafel te  krijgen. We serveren ze met de juiste groentes uit onze eigen omgeving.’
    Ultieme gerecht:
    ‘Kreeft! Is mijn favoriete gerecht op tafel. Natuurlijk tijdens het seizoen. Dan hebben we deze vaak als specialiteit buiten de kaart om. Of met een telefoontje een dag van tevoren, kunnen we dit indien gewenst voor serveren. Kreeftensoep hebben we wel op het menu.’
  • Visie op koken:
    ‘Eten moet in de eerste plaats lekker zijn. We proberen zoveel mogelijk producten uit de streek te betrekken bij onze kaart. Verder vind ik de kunst van het weglaten belangrijker dan allerlei tierelantijntjes. Verantwoorde afkomst, het kunnen herleiden van een product en E-nummer-vrij worden steeds prominentere onderwerpen. En daar staan wij helemaal achter.’ Restaurant Brekers, Helmweg 9, Groote Keeten/Callantsoog, www.brekers.eu  

Richard Creighton, chef-kok en eigenaar Creighton’s Restaurant

  • reighton’s Restaurant:
    ‘Creighton's heeft een West-Europese keuken met soms enkele internationale uitstapjes. Verse en kwalitatief goede producten staan bij ons centraal. We hebben een compacte maar zeer diverse kaart die we elk kwartaal aanpassen aan de producten van het seizoen. Ik ben supertrots dat onze zoon Jake het kokvak heeft opgepakt en als zelfstandig werkend kok bij ons werkt. Hij is serieus en heeft er de passie en flair voor. Jake maakt mooie gerechten. Hij en zijn partner Sanne kunnen mij positief verrassen met een andere aanpak of techniek. Hij kiest bewust soms een andere weg. Dat is leuk om te zien.’  
  • Inspiratiebron:
    ‘Ik heb alles meegemaakt. In hotels gewerkt en restaurants met Michelinsterren. In Nederland en daarbuiten. Het inspireert mij dat onze zoon in een leuk familiebedrijf als het onze onder begeleiding aan het werk is. Verder inspireren producten uit de streek en het seizoen mij. Fruit uit de biologische moestuin naast het restaurant. Engels lam dat nu in de wei staat. Wild in het najaar. Ik ga er graag mee aan de slag. Jake heeft een maandmenu met asperges bedacht. Mooie exemplaren bij het hoofdgerecht en de restjes in de soep vooraf. Ik haal ook inspiratie uit televisieprogramma’s en informatie op internet. Je hoeft niet alles te verzinnen. We hebben nog twee bedrijven: Gasterij Hotel Molengroet in Noord-Scharwoude en Herberg 1883 in Velsen-Zuid. Die vragen uiteraard ook de nodige aandacht.’
  • Houdt van:
    ‘Een heel breed assortiment aan gerechten. Als het maar vers is. Ik kan ontzettend genieten van een simpel Engels ontbijt of van superverse vis. En van kipsaté met saus en friet en Ceasar Salad. Maar als van dat laatste de sla niet vers is, dan vind ik het niks.’
  • Ultieme gerecht:
    ‘Een van de mooiste gerechten vind ik rogvleugelfilet. Die moet kakelvers zijn. Als hij maar één dag oud is, dan is het klaar. Daarom heb ik het niet op de kaart. Het is een heel specifiek product. Qua structuur en smaak helemaal super. Binnenkort krijg ik een kookclub van twaalf man hier. Die gaan het eten. Bij zo’n gelegenheid kan het.’
  • Visie op koken:
    ‘Tegenwoordig heb je ontzettend veel kookprogramma’s op televisie. Sommige laten heel veel sensatie in de keuken zien. Zo zit ik niet in elkaar. Er zit natuurlijk wel een bepaalde druk op werken in de keuken. Passie moet ook spreken. En in drukke periodes van elkaar snel opvolgende feestdagen zoals Pasen, Moederdag, Pinksteren is het flink aanpoten. Dan is er geen tijd voor privézaken en moet je jezelf opofferen. Het is een manier van leven. Jake snapt dat. Dat is leuk om te zien. Daarnaast ben je naast vader en zoon ook werkgever en werknemer. Daar moet je een balans in vinden. En dat gaat goed.’ Creighton’s Restaurant, Herenweg 109, Egmond aan den Hoef, www.creightonsrestaurant.nl
TOP