Ga terug

  Lekker eten

Voor lekker eten en drinken zit je aan de Noord-Hollandse kust goed! Ons vakantiegebied heeft een bont palet aan horecabedrijven; in de bruisende steden, gezellige dorpen maar ook op wonderschone plekken middenin de natuur en natuurlijk op het strand. Van authentieke havenkroeg tot toprestaurant en van basic strandpaviljoen tot hippe bar, aan de Noord-Hollandse kust vind je het allemaal! In KustNU lees je er alles over!

Zó drink je de perfecte Texelse gin tonic

Als ik de stokerij van Jaco Spek en Kees Groenewoud binnenloop, is het eerste wat mij opvalt de geur. Het ruikt er heerlijk naar kruiden en specerijen. Jaco: ‘Die zijn zorgvuldig uitgekozen. We gebruiken voor onze dranken echt Texelse smaakmakers, zoals cranberry, vlierbloesem en duindoorn.’

Het maken van de TX Gin en TX Wodka is een interessant proces: er wordt in de eerste ketel alcohol gestookt uit stookbier. Dat wordt in een tweede ketel op  opgestookt naar een alcoholpercentage van ongeveer 96, het hoogste alcoholpercentage dat je op een natuurlijke manier kunt bereiken. Jaco: ‘Sterker hoeft ook niet.’ Om wodka te maken wordt aan dit destillaat vervolgens niet veel meer toegevoegd. ‘Wodka bestaat uit alcohol en water. Wij doen er behalve water ter verdunning alleen nog cranberry bij, dat geeft de drank een mooie lichte teint en een ronde smaak.’

Om gin te bereiden moet er nog wel wat meer gebeuren. De drank wordt nogmaals gedistilleerd, samen met de zorgvuldig afgewogen kruiden en specerijen: jeneverbes, korianderzaad, zoete sinaasappelschil, kardemom vlierbloesem en duindoorn. Deze kruiden condenseren met de alcohol mee en zorgen voor de heerlijke smaak en geur. ‘Het is een leuk maar ook heel nauwkeurig proces: sommige kruiden geven al in het begin een lekkere smaak af, andere pas later. De temperatuur is daarbij erg belangrijk. Wij maken wat je noemt een direct gestookte gin. Na het distilleren wordt er niets meer aan toegevoegd, behalve water. Het duurde wel vijf maanden voordat het recept naar onze zin was. Doordat het een direct gestookte gin is vallen we wel in de beste categorie van deze drank. Dat is nou eenmaal zo als je op die manier stookt.’ Jaco spreekt van de Premiere League onder de gins. ‘Maar dat hoef je niet zo op te schrijven hoor, dat klinkt wat opschepperig misschien.’ Ik doe het toch, want ik vind het een grappige vergelijking. Na deze manier van destilleren blijft er een gin over met een alcoholpercentage van 72%. ‘Dat brengen we terug naar een drinkbaar percentage van 40%. We doen de gin vervolgens in een buffervat en laten het minimaal zes weken rusten. Dan heb je naar onze mening dé perfecte Texelse gin.’

De perfect-serve tip 2018 van Kees:

Gin is er in heel veel varianten. En dan zijn er ook nog een groot aantal soorten tonic. Daarmee zijn ontelbaar veel gin-tonicvariaties te maken. ‘Bartenders zeggen vaak over hun eigen mix: dít is de perfecte combinatie. Maar dat vind ik heel persoonlijk. Als stoker van de TX Gin kan ik je wel een perfect serve 2018 aanraden.’
 

Benodigdheden:

  • TX Gin
  • Fevertree Elderflower Tonic van Fever Tree – hiermee komt de smaak van de vlierbloesem goed naar voren en ontstaat een delicate frisse smaak die erg wordt gewaardeerd.
  • Bloedsinaasappel of grapefruit – deze vruchten halen een frisse citrusachtige smaak naar boven. Je kunt naar wens een schijfje toevoegen, maar ook een mooie krul van de schil en de zeste van de vrucht.
  • Takje chocolademunt
  • Boragebloem, ook bekend als komkommerkruid (door de lichte komkommersmaak)

Bereiding:


• Neem een copa (gin-tonicglas) en vul dit tot net onder de rand met dikke ijsklontjes (Mensen denken vaak dat je hierdoor veel water in je drankje krijgt, maar het is juist andersom: hoe meer ijs, hoe minder water. Het ijs smelt dan namelijk minder snel en zo kun je er lekker lang van genieten).
• Voeg ¼ deel TX Gin toe
• Voeg ¾ deel Elderflower Tonic toe
• Voeg naar smaak een schijfje of de zeste van bloedsinaasappel of grapefruit toe
• Maak af met een takje chocolademunt en een bloemetje komkommerkruid. Als dat lastig verkrijgbaar is kun je een viooltje gebruiken.
Geniet ervan!



TX Wodka perfect-serve

Fevertree heeft naast tonics ook gingerale en zelfs een eigen cola. TX Wodka is bereid met een vleugje cranberry. Daarom combineert gingerale, maar ook de cola heel goed met onze wodka.

De Mojito is net als de gin tonic een wereldberoemde en veel geschonken cocktail. De Mojito vindt zijn oorsprong op Cuba. Op Texel, ‘Cuba… Ibiza van het Noorden’ kan een lokale variant van de Mojito natuurlijk niet ontbreken. Normaal gebruik je rum in een Mojito, maar in deze zonnige cocktail schenk je TX Wodka.

Zomertip met TX Wodka

Mojito met TX Wodka en een vleugje cranberry

  • TX Wodka (1,5 deel)
  • Rietsuiker (3 barlepels, 10-15 gram)
  • Bruiswater (1 deel)
  • Limoen (halve limoen in kwartjes)
  • Takje munt
  • Crushed ice
  • 1 deel = 30 ml

Bereiding
  • Doe de rietsuiker en de limoenpartjes in het glas.
  • Neem 4-5 muntblaadjes en doe deze in het glas. Veeg ook een blaadje langs de rand van het glas zodat hier ook wat smaak blijft hangen.
  • Voeg de TX Wodka toe.
  • Doe nu wat crushed ice in het glas en meng het goed totdat de limoentjes en de munt mooi zweven in het glas.
  • Top nu de cocktail af met bruiswater en werk het af met wat extra crushed ice. Garneer het met een kroontje munt.

Het resultaat is een heerlijke Texelse Mojito met een vleugje cranberry. Geniet ervan!

 

TOP