Ga terug

  Lekker eten

Voor lekker eten en drinken zit je aan de Noord-Hollandse kust goed! Ons vakantiegebied heeft een bont palet aan horecabedrijven; in de bruisende steden, gezellige dorpen maar ook op wonderschone plekken middenin de natuur en natuurlijk op het strand. Van authentieke havenkroeg tot toprestaurant en van basic strandpaviljoen tot hippe bar, aan de Noord-Hollandse kust vind je het allemaal! In KustNU lees je er alles over!

Uit de streek

NOORDZEEKUST – Wat je van ver haalt is lekker. Het is een bekend spreekwoord, maar geldt niet voor onze vakantieregio. Hier worden namelijk prachtige producten gemaakt. Hoe leuk is het om kennis te maken met mooie etenswaren en dranken uit de buurt. Je kunt op diverse adressen ook de makers ontmoeten!

In Egmond aan den Hoef is begin dit jaar Brouwerij Egmond geopend. Stadsbrouwerij Helderse Jongens in Fort Westoever in Den Helder draait al wat langer. Het zijn beide prachtige lokale initiatieven met puik bier. Vanuit de proeflokalen kun je de brouwketels zien en je kunt er ook rondleidingen krijgen.
www.sanctiadalberti.nl en www.heldersejongens.nl

Kaas van koemelk en geitenmelk

Maar er zijn ook kleinere producenten die je kunt bezoeken. Bijvoorbeeld Kaasboerderij De Franschman in Bergen. Je kunt er de kaasmakerij bekijken, kaas proeven en aanschaffen. In november vorig jaar is de jongbelegen boerenkaas van De Franschman benoemd als de Beste Boerenkaas van Noord-Holland.
www.kaasboerderijdefranschman.nl

Zuivel van geitenmelk kun je kopen bij Zorgboerderij De Klompenhoeve, waar mensen met een verstandelijke beperking een prettige en veilige woon– en werkomgeving hebben. De medewerkers maken biologische kaas en kwark. Ook telen ze groente en fruit. De boerderijwinkel heeft daarnaast kruiden, bloemen, honing, jam, koekjes, vlees van de eigen dieren en cadeauartikelen die zijn gemaakt door cliënten in dagactiviteitencentra
www.klompenhoeve.nl

Een andere zorgboerderij met zuivel en groente is De Noorderhoeve in Schoorl. Dagelijks produceren de medewerkers boerenzuivel van koemelk, kaas, vlees, eieren, groente en fruit met het Demeter-keurmerk. De producten worden regionaal afgezet en verkocht in eigen winkel. Met kampeermogelijkheden.
www.noorderhoeve.nl

Piepers en fruit

Biologische boerderij C.N. van Assem in Schoorl (Teugelaan 1) produceert biologische aardappelen, zuivel, eieren en fruit. Je kunt er maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 18.00 uur terecht. Het bedrijf geen website.

Helpen met koeien melken

Iets verder van de kust ligt het dorpje Eenigenburg aan de Westfriese Omringdijk. Hier is boerderij De Buitenplaats gevestigd. Op het bedrijf worden 's ochtends en 's avonds 25 koeien gemolken waarbij iedereen mag komen kijken en helpen. Op het erf wordt de eigen zuivel verkocht. Je kunt er ook kamperen.
www.debuitenplaats.nl

Groenteparadijs

Nog zo’n leuk adres: het gehucht ’t Rijpje, waar biologisch-dynamisch tuindersbedrijf De Lepelaar is gevestigd. Hier volop bekende en minder bekende groente. Ook met een winkel met andere biologische producten.
www.delepelaar.nl

Brood, banket, groenten en bloemen

Bij de ingang van het terrein van de zorginstelling Scorlewald in Schoorl, is Kardeis gevestigd; een buurtwinkel met eigengemaakt biologisch brood en banket, groente en bloemen van het terrein en andere, non-foodartikelen uit de ambachtelijke werkplaatsen. Kardeis heeft ook een lunchroom.
 www.scorlewald.nl

En verder? Trek er lekker op uit in ons vakantiegebied. Je zult versteld staan hoeveel leuke stalletjes met producten van hobbyboeren er aan de weg staan. De één heeft bloemen, de ander tuinplanten. Bezitters van een kasje zetten een deel van hun rijke oogst tomaten te koop. Zij die een tuin met fruitbomen hebben, delen de rijpe appels en peren voor een schappelijke prijs met passanten. Veel plezier met jouw tocht langs de mooiste adressen!

TOP