Ga terug

  Leuke dingen doen

Dagje Den Oever

Den Oever is het op één na grootste dorp van het voormalige eiland Wieringen. Er wonen ruim tweeduizend mensen. Opvallend is het relatief grote aantal cafés en restaurants. In Den Oever begint de Afsluitdijk naar Friesland. De Stevinsluizen, die het begin van de dijk markeren, zijn een rijksmonument. Aan de kust ligt de vuurtoren van Den Oever.

Vis!

De plaats staat bekend als de hoofdstad van de zeeverse vis. Je kunt op veel locaties genieten van een rijke variatie aan vis. Ook een rondleiding over de haven via interactieve informatiezuilen staat in het teken van vis. Deze zomer kun je regelmatig meedoen aan een veiling en zelf vis kopen! Elke zaterdag van 08.30 tot 12.00 uur is er ZeeVerse Vismarkt met een grote selectie vis, schelp- en schaaldieren. Van 19 tot en met 23 augustus worden de Flora- en Visserijdagen georganiseerd. Het is een gratis evenement waar je vis kunt proeven die wordt uitgedeeld. Er zijn kookdemonstraties en demonstraties klompen maken, knopen en splitsen en scheepskaarten maken. Ook het VIStival, dit jaar op 16 juli, is een gezellige dag waarop vis de hoofdrol speelt.

Vikingschat

Wie meer wil weten over de geschiedenis van het voormalige eiland Wieringen kan terecht in het Viking Informatie Centrum aan de Havenweg 1. Hier vind je alle informatie over de op Wieringen gevonden Vikingschat en de gevonden Zilverschatten. Ook zijn er bijzondere vondsten uit de Waddenzee te zien. Met leuke winkel. (www.vikingen.nl).
Het water op!
Aan de Oostkade 3 in Den Oever (www.swrw.nl) vertrekken de schepen van de Stichting Waterrekreatie Wieringen, de ms Dageraad en de ms Margaretha, voor zeehondentochten, sportvissen en rondvaarten. Bij de rode vlag aan de Oostkade kun je opstappen voor een Eco-Tocht (www.dezeeleeft.nl). Garnalenvissen of wadlopen kan via www.degrootrecreatie.nl. Ook bestaat de mogelijkheid mee te varen op het zeilschip de Zuiderzee. Informatie via www.zuiderzee.eu

Werelderfgoed

Om bezoekers van Den Oever meer informatie over Werelderfgoed de Waddenzee te geven en te kunnen laten genieten van de Waddenzee en de natuur is er een Waddenbelevingspunt in de maak. Vanaf dit uitkijkpunt kijk je straks vanaf de dijken over de Waddenzee, de Afsluitdijk en het IJsselmeer. Naar verwachting wordt het Waddenbelevingspunt in de zomer van 2016 gebouwd, naast Het Schor.

Het Schor

Tussen de Waddenzee en Den Oever ligt Het Schor; een uniek natuur- en overgangsgebied tussen de Waddenzee en de vaste wal. Het gebied is ontstaan na de aanleg van de Afsluitdijk en de aanpassingen bij de dijken van de haven. Het Schor is een beschermd natuurgebied dat niet vrij toegankelijk is. Vanuit Den Oever zijn er tochten door dit leefgebied voor flora en fauna. Vanaf de wal doorloop je verschillende natuurtypen, die per dag kunnen verschillen. De vegetatie op Het Schor is heel divers; van gras tot zilte groente. Tijdens de excursie wordt er gevoeld, geroken en geproefd in het gebied. De planten krijgen te maken met droogtes, maar ook met drijfnatte periodes. Niet alleen door zoete regen, maar ook door het zoute zeewater van de Waddenzee. Info over deze excursies vind je op www.wadvissersgilde.nl

Nadere informatie over activiteiten in Den Oever: www.vvvtopvanholland.nl

 

TOP