Ga terug

  Leuke dingen doen

Een dagje Schagen

Schagen ontwikkelde zich in de middeleeuwen tot een bloeiende handelsplaats, waar kooplui en ambachtslieden hun brood verdienden. In 1415 kreeg de plaats stadsrechten.

Slot Schagen

Rond 1440 liet de eerste heer van Schagen, Willem van Beieren, een toen al bestaand stenenhuis verbouwen tot een vierkante waterburcht, Slot Schagen. Nu zien we een herbouwd kasteel. De twee slottorens zijn gerestaureerd. Daarbinnen bevinden zich twee musea; Museum Slag van de Somme en het Regionaal Museum. Het slotgebouw bevat luxe hotelkamers en de Ridderzaal, een ruimte voor huwelijksvoltrekkingen, exposities en diverse muziekuitvoeringen. Het vroegere leven is nog terug te vinden in Boerderij- en Rijtuigmuseum Vreeburg, een in oude stijl gerestaureerde 17de-eeuwse stadsboerderij in het centrum en in de kerk op de Markt. De monumentale gevels rondom de Markt stralen ook pure historie uit.

Westfriese Folklore

Het hele jaar door, maar vooral in de zomermaanden, zijn er diverse boeiende evenementen in de stad Schagen, zoals de tien donderdagen die in het teken staan van de Westfriese Folklore met traditionele kleding en optochten met historische rijtuigen. Deze zomer van donderdag 30 juni tot en met donderdag 1 september (08.30-16.00 uur). Om circa 10.45 uur vertrekt de bonte stoet van in originele Westfriese klederdracht gestoken Schagenezen en gasten, lopend of zittend op of in boerenwagens, sjeezen en landauers, die getrokken worden door prachtige paarden, door het centrum van Schagen. Iedere Westfriese donderdag wordt gekenmerkt door een specifiek dagprogramma.

Gratis Popweekend

Het eerste weekend van augustus (dit jaar van vrijdag 5 tot en met zondag 7 augustus) vindt het gratis Popweekend plaats. Landelijk bekende artiesten en talent uit de regio treden op twee podia op de Markt, rondom de kerk, op. Vrijdag start het Popweekend met Binnenpop in vele horecagelegenheden. Zaterdag en zondag zijn de optredens op de buitenpodia.

Kermis

Ook leuk: de 10-daagse kermis in Schagen! Dit jaar van vrijdag 17 tot en met woensdag 26 juni. Naast de vele kermisattracties, steppenrace, touwtrekken en andere activiteiten zijn er festiviteiten in de horecazaken. DJ’s, zangers en bands maken er samen met het publiek een groot feest van.

Gratis parkeren

Parkeren is gratis in Schagen. Wel zijn er blauwe zones, waar je maximaal een uur mag parkeren.

Voor nadere informatie over evenementen, activiteiten en bezienswaardigheden in Schagen: www.vvvtopvanholland.nl

TOP