Ga terug

  Leuke dingen doen

Fort Kijkduin: boeiender dan ooit

Fort Kijkduin in het kustplaatsje Huisduinen is een goede start van jouw bezoek aan de Stelling Den Helder. Het fort is gebouwd tussen 1811-1813 in opdracht van Napoleon. Ambachtslieden uit de hele provincie Noord-Holland en honderden Spaanse krijgsgevangenen hebben aan het fort gewerkt. Tegenwoordig is Fort Kijkduin een museum met een zeeaquarium dat bestaat uit elf aquaria, elk met een eigen thema.

Nieuw in Fort Kijkduin

Twee jaar geleden is het fort hersteld en heeft het zijn oorspronkelijke vorm teruggekregen. Het skelet van Chris de Potvis heeft een heel nieuw onderkomen gekregen. Het vernieuwde interieur is uitgebreid met een expositie over de visserij in de Noordzee. Ook nieuw is de collectie schaalmodellen van voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog.

Vaartochten

Vanuit Fort Westoever, waar een bierbrouwerij met biercafé haar onderkomen heeft gevonden, worden vaartochten met elektrische vletten georganiseerd. De Stellingroute vaart langs de onderdelen van de Stelling van Den Helder. De Stadsroute gaat naar het centrum. Bij beide tochten kun je veel informatie over de geschiedenis van Den Helder verwachten. Maximaal 24 personen kunnen in de drie achtpersoons vletten mee. Er zijn geen vaste vertrektijden. Mail naar info@stellingdenhelder.nl als je wilt meevaren.

Expositie bronzen beelden

Halverwege de Stelling Den Helder ligt de kleine bunker het Beeldenfort. Daarin is tegenwoordig een galerie gehuisvest en kun je bronzen beelden van Maria Glandorf bekijken. De oorspronkelijke naam van het Beeldenfort is 'de remise'. De remise diende als magazijn en lokaal voor de manschappen. Ook voor deze expositie gelden geen vaste bezoektijden. Mail naar info@stellingdenhelder.nl als je het Beeldenfort wilt bezoeken.

Rondleiding Fort Dirks Admiraal

Ook boeiend is een bezoek aan Fort Dirks Admiraal. Dit fort met drie bastions werd in de jaren 1812-1813 gebouwd door Fransen en kreeg de naam l’Ecluse. Het fort werd tot batterij omgebouwd in de periode 1880-1890. Onder de Duitse bezetting werd het wederom omgebouwd, ditmaal tot luchtdoelbatterij. Wil je het fort bezoeken? Mail dan naar info@stellingdenhelder.nl

Fietsen en wandelen

Bij het fort is een mooie fietsroute langs de Stelling Den Helder verkrijgbaar. De route is bij het fort verkrijgbaar.

Wandelen in de omgeving van Fort Kijkduin is ook een aanrader!

Een spectaculair natuurgebied vormen de Grafelijkheidsduinen. Deze zijn niet vrij toegankelijk, maar vanuit het fort heb je exclusief toegang tot het gebied, waar je her en der oude luchtdoelbatterijen tegenkomt.

Fort Kijkduin is dagelijks open van 10.00 tot 17.00 uur (in de wintertijd vanaf 11.00 uur).

Fort Kijkduin, Admiraal Verhuellplein 1, Huisduinen, www.fortkijkduin.nl

TOP