Ga terug

  Leuke dingen doen

Den Oever: dé hoofdstad van de ZeeVerse Vis!

DEN OEVER – Vakantie. Tijd om allemaal leuke dingen te doen. Lekker samen op stap! Kies voor een dagje naar Den Oever. Deze hoofdstad van de ZeeVerse Vis staat garant voor een optimale zilte beleving. Combineer een lekkere wandeling over de altijd gezellige haven met bootjes kijken, aanmonsteren voor een rondvaart en natuurlijk een heerlijk vismaal! Via de interactieve informatiezuilen kom je alles te weten over de ins en outs van de haven. Den Oever heeft allemaal leuke zomerse evenementen. Elke zaterdag van 08.30 tot 12.00 uur is er ZeeVerse Vismarkt met een grote selectie vis, schelp- en schaaldieren.

Iedere zondagavond trekken de vissers eropuit om de beste vis boven water te halen. Zoals  spieringvissers die vlak langs de kust vissen, garnalen-, mossel- en handkokkelvissers die het Wad bevissen en vissers die op de Noordzee (plat)vis, garnalen en langoustines  vangen. Diverse schepen kunnen hun vangstmethoden gemakkelijk aanpassen aan het ritme van de seizoenen. Ze richten zich per jaargetijde op de vissoorten die op dat moment goed gedijen. De vissers varen met relatief kleine schepen met een beperkte motorcapaciteit, waardoor het milieu zo min mogelijk schade wordt berokkend.

Echt verse vis

De kwaliteit wordt gegarandeerd: de vangst direct zorgvuldig gesorteerd en met de hand op het ijs gelegd. Vrijdag vaart de vloot weer binnen. Bij binnenkomst in de haven wordt de vis direct ingekocht door de plaatselijke restaurants, kiosken en ambtelijke rokerijen. Verser kun je de vis niet krijgen. Ga bijvoorbeeld eens naar Viscentre ’t Wad, waar je broodjes vis, plates, gebakken producten, vissalades en natuurlijk verse vis kunt krijgen. Viskiosk Havenzicht is de zaak van twee voormalige vissermannen. Zij bieden dagelijks heerlijke gebakken, (zelf) gerookte en panklare verse vis, haring, diverse vers belegde broodjes, de echte raspatat en visschotels (op bestelling). Bij Restaurant Basalt kun je dagelijks lunchen en dineren met uitzicht over de vissershaven. Probeer de Oeverse vissoep eens. Of natuurlijk de tarbot, griet, langoustines of gebakken zeetong!

VIStival en Visserijdagen

Den Oever is helemaal druk tijdens de twee grootse zomerse evenementen. Dit jaar is op 14 juli het VIStival  gepland. Het is een gratis toegankelijk evenement met dit jaar extra activiteiten voor kinderen. Zij krijgen een opdrachtenboekje waarmee de kinderen spelenderwijs kennismaken met de visserij. Verder is het proeven, eten en genieten van vis geblazen. Naast de vele culinaire kramen is er een gezellige braderie met ruim 80 kramen. Ook is er een groot zeeaquarium, een gezellig terras en worden er zeemansliederen gezongen. Tip: ga voor een mooie afsluiter even naar Tante Pietje, het kleine café aan de haven. Een knoertgezellige ambiance voor een lekker borreltje!

Kookdemonstraties

Op 24 tot en met 28 augustus worden de Flora- en Visserijdagen georganiseerd. Het is een gratis evenement waar je vis kunt proeven die wordt uitgedeeld. Er zijn kookdemonstraties, maar ook demonstraties klompen maken, knopen en splitsen en scheepskaarten  maken. Publiek kan hieraan meedoen. Verder zijn er kermisattracties, Waddenexcursies en nog veel meer. Wie gewoon lekker wil slenteren langs de vele kraampjes die in en rond de visafslag zijn geplaatst, is natuurlijk ook van harte welkom. Leuk, vooral voor kinderen: de grote vis-showtafel in de afslag. Hierop liggen talloze soorten vissen uitgestald. De officiële opening van de Flora- en Visserijdagen is op vrijdagavond 24 augustus. Het evenement wordt op dinsdag 28 augustus afgesloten met een grote, altijd heel gezellige jaarmarkt in het centrum van Den Oever.

Zeeverse Vismarkt

Elke zaterdag van 08.30 tot 12.00 uur is er ZeeVerse Vismarkt met een grote selectie vis, schelp- en schaaldieren. Volgens de organisatie gaat het om de gezondste markt van Nederland. ‘Dat is gedurfd, maar absoluut niet onterecht’, zegt Esmeralda Loos van Stichting Vispromotie Historische haven Den Oever die onder andere het VIStival organiseert. ‘Steeds meer onderzoeksresultaten tonen aan dat het eten van vis gezond is voor lichaam en geest. Om dit uitgangspunt te versterken hebben we op de ZeeVerse Vismarkt ook aanbieders van andere gezonde producten uitgenodigd.’ Deze kleinschalige markt bevat meerdere aanbieders van producten waaronder verse groente, gerookte vis en streekproducten.

Veiling

Deze zomer worden er regelmatig veilingen georganiseerd in het nieuwe, duurzame visafslaggebouw waaraan bezoekers kunnen meedoen. Schuif aan in de veilinghal en bied op een maaltje lekkere vis! Kijk op de website voor locatie, data en tijden. Den Oever is ook de plek van waaruit je kunt wadlopen en garnalenvissen, o.a. georganiseerd door De Groot Recreatie. Meer informatie over een van de activiteiten: www.denoeverhoofdstadvandezeeversevis.nl.

 

TOP