Ga terug

  Leuke dingen doen

Volop evenementen op Fort Kijkduin

HUISDUINEN – Fort Kijkduin in Huisduinen is een prachtige locatie om te bezoeken. Het bestaat uit een museum, een expositie over de visserij in de Noordzee, een collectie schaalmodellen van voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog, veertien aquaria met elk een eigen thema (en waar je de vissen mag aanraken en voeren!) en het beroemde skelet van Chris de Potvis. Het imposante fort is ook steeds meer een locatie van boeiende evenementen!

In het museum van Fort Kijkduin kom je van alles te weten over de geschiedenis van dit fort en de andere forten van Den Helder. In het eerste gewelf waar je binnenkomt wordt uitleg gegeven over de beginperiode van Fort Kijkduin. De landing van Engelse en Russische soldaten in Noord-Holland in 1799, het bezoek van Napoleon Bonaparte aan Den Helder en de kustverlichting op het duintop Kijkduin (niet te verwarren met het Kijkduin bij Scheveningen) zijn maar enkele voorbeelden. In een van de gewelven is de strafkamer te zien. Verder kun je een bezoek brengen aan de kruitkamer, waar ruim 6.000 kilogram buskruit lag opgeslagen.

Beleef Den Helder

Naast alle bezienswaardigheden is Fort Kijkduin decor voor tal van evenementen. Fort Kijkduin springt in op het Helderse evenement Beleef Den Helder (zondag 27 mei) met een interessant en leuk programma vol belevenissen voor gezinnen en grootouders met kleinkinderen. Van ’s ochtend tot ’s middags gaan jullie op avontuur en beleven jullie de natuur en cultuur van Den Helder. Vanuit een aantal plaatsen in de gemeenten Hollands Kroon en Schagen kunnen deelnemers op een bus stappen die ze naar hun belevenis in Den Helder brengt. Dit leuke dagje uit wordt tegen een zeer aantrekkelijke prijs aangeboden, zodat mensen kunnen ervaren wat er allemaal te doen is in Den Helder. Nadere informatie op de website.

Fortenfestival

Zondag 15 juli vindt de tweede editie van het Fortenfestival plaats. Thema: Soldaten & Piraten. Figurantengroep OuderwetZ zorgt voor een historische setting. Naast een markt, workshops (zoals zwaardvechten) en livemuziek, zijn er foodtrucks, visvoerdemonstraties, theater en kanonschoten. Ook kun je lasergamen in de duinen…

Fort wordt spookhuis

In het najaar is het minstens zo boeiend op Fort Kijkduin. Vrijdagavond 26 oktober wordt het fort namelijk omgetoverd tot Halloweenspookhuis, voor de elfde keer alweer. Meer dan honderd acteurs en tien scarezones staan garant voor een griezelig evenement, waar rond de duizend bezoekers op afkomen. Kaarten worden op tijdschema verkocht, zodat het binnen niet te druk is. Alle nadere info op de website. Adviesleeftijd bezoekers: vanaf 12 jaar.

Uitvoering Eternal Light

Veel serieuzer van aard, maar minstens zo boeiend is de programmering op 10 november (20.00-22.30 uur). Aan de vooravond van de 100-jarige viering van de wapenstilstand die een einde maakte aan de Eerste Wereld Oorlog (de Vrede van Versailles, 11 november 1918) worden de gevallenen herdacht in een speciaal concert. Met muziek van hedendaagse componisten, op teksten van dichters die de Grote Oorlog van nabij meemaakten. Uitvoering van onder andere Eternal Light, een requiem van Howard Goodall.

Museumnacht

De jaarlijkse museumnacht vindt dit jaar plaats op 23 november. Voor degenen die Halloween te eng vinden is dit een perfect uitje. Het is namelijk geschikt voor alle leeftijden. Gewapend met een fakkel betreed je het donkere fort onder leiding van een gids. Het fort komt tot leven door historische theatervoorstellingen.

Fort Fairytale

Nog een fantastisch herfstevenement om even terug te keren naar de Noordkop: de derde editie van Fort Fairytale op zaterdag 8 december. Door het gehele fort lopen er sprookjesprinsen en prinsessen, kun je zingen met Elsa of eendjes vangen met Ariel. Pas op voor de gekke hoedenmaker uit Alice in Wonderland en wie weet zie je Alice zelf ook nog wel ergens dwalen. Misschien is het handig als je leert toveren met Harry Potter op Zweinstein om je te wapenen tegen de enge piraten die door het zee-aquarium rond dwarrelen. Je waant je in een levende sprookjeswereld. Ervaar de betovering!
Fort Kijkduin, Admiraal Verhuellplein 1, Huisduinen, www.fortkijkduin.nl Fort Kijkduin is dagelijks open van 10.00 tot 17.00 uur (in de wintertijd vanaf 11.00 uur).

TOP