Ga terug

Bergen: voor gewoon goed vakantieleven

Lekker eten en drinken in fraaie restaurants en op goede strandpaviljoens. Genieten van kunst en cultuur. Verder lekker niets doen. Bergen en Bergen aan Zee heten de dorpen waar een goed vakantieleven heel gewoon is.

Bergen ademt kunst en cultuur. Overal waar je kijkt en komt beleef je dat. Wil je actief op zoek naar de beste plekken vol kunstgeschiedenis, ga dan naar de VVV voor de route die je langs alle galerieën en andere kunstplekken van het dorp brengt. De kunstwandeling is ook te downloaden. Of ga meteen naar Museum Kranenburgh (Hoflaan 26), waar werk van de ‘ontdekkers’ van Bergen, de schilders die later de Bergense School vormden, rijk vertegenwoordigd is. Kranenburgh biedt naast tentoonstellingen een gevarieerd podiumprogramma met muziek, dans en literatuur. Het centrum is heel geschikt voor kinderen; voor hen biedt Kranenburgh een speurtocht en kindervoorstellingen.

Ook voor gastronomie zit je in Bergen goed. Het dorp staat bekend om zijn rijke culinaire leven. In Bergen vind je talrijke goede restaurants, van eenvoudig tot exclusief. In juni (dit jaar 19 tot en met 21 juni) komen al die kookkunsten samen in Bourgondisch Bergen; een culinair festival rondom de Ruïnekerk (www.bourgondischbergen.nl)

Bergen aan Zee

Bergen aan Zee is het toonbeeld van strandvakanties van decennia terug: badderen, zonnen, luieren. Het zalige nietsdoen. De markante woningen en voormalige koloniehuizen ademen de sfeer van weleer. Toen Bello, het stoomtrammetje dat vakantiegangers en dagjesmensen naar het strand vervoerde, nog fier door de duinen naar zee tufte. Puur, nostalgisch en heel mooi, dat is Bergen aan Zee. Natuurlijk kun je geheel volgens Bergense traditie ook hier goed eten. Op een van de paviljoens op het strand bijvoorbeeld. Maar ook in een van de meest prominente panden in Bergen aan Zee: het huidige ‘Huize Glory’ de Elzenlaan 2, vroeger domein van de bleekneusjes uit de grote steden die hun vakantie in ‘Bio Vacantieoord’ doorbrachten.

In Bergen aan Zee is een zeeaquarium gevestigd waar duizenden bewoners leven in 44 aquaria. Ook is het skelet van een veertien meter lange potvis is er te zien, evenals zevenduizend schelpen.

TOP