Ga terug

Altijd vakantiesfeer in familiebadplaats Callantsoog

CALLANTSOOG – Het gezellige Callantsoog is een van de oudste badplaatsen van Nederland. Callantsoog is geliefd bij zomergasten en wordt ook buiten het hoogseizoen door toeristen bezocht. Daarom is er altijd een vakantiesfeer in het dorp! Op en rond het vorig jaar met succes vernieuwde Dorpsplein tref je veel leuke winkels en een grote variatie aan horecagelegenheden, natuurlijk met terras. Het fijne van Callantsoog is dat het strand pal aan het centrum ligt. Je loopt van het Dorpsplein zo naar zee!

Zeker in de zomer is er veel reuring in het dorp. Toeristen en dorpsbewoners die de terrassen bevolken, winkelend publiek, bezoekers die komen voor de wekelijkse braderie en dagjesmensen die door het dorp slenteren. Alom gezelligheid dus! Ook fijn: je kunt in Callantsoog zeven dagen per week van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat naar de supermarkt. Op het Dorpsplein is er gratis openbaar WiFi.

Unieke duinstolp

Ook aan het Dorpsplein ligt Museumboerderij Tante Jaantje (op nummer 33). Hier wordt de historie van Callantsoog levend in objecten en beelden. Ook het jutverleden van het dorp wordt breed uitgemeten. De museumboerderij zelf, gebouwd in de eerste helft van de negentiende eeuw, is eveneens een bezienswaardigheid. Het is de enige onaangetaste duinstolp in zijn soort tussen Petten en Huisduinen en grotendeels opgebouwd met hout van gestrande schepen.

Schoon strand

Op de strandpaviljoens kun je natuurlijk ook heel goed terecht voor koffie met lekkers, een lunch, borreltje of uitgebreid diner. Zomers zijn er ’s avonds regelmatig liveoptredens. Het prachtig brede, schone en kilometerslange strand werd eind negentiende eeuw al gezien als prima plek om te recreëren. Nog steeds is het strand van Callantsoog erg geliefd, maar massatoerisme zie je hier niet. Je hebt volop ruimte om lekker te zonnen en te zwemmen. Blokarten, kitesurfen en vliegeren bijvoorbeeld kan ook.

Ook prachtige natuur

Net buiten het centrum beginnen prachtige natuurgebieden waar je complete stilte kunt ervaren. Natuurgebied Het Zwanenwater is een van de meest bekende. Het Zwanenwater is een plek waar je bijzondere bloemen, planten, kruiden en vogels kunt bewonderen. Van mei tot begin juli bloeien er wel elf soorten orchideeën. Ook in augustus is het gebied een lust voor het oog als de bloeiende heide Het Zwanenwater paars kleurt.

Wandelroutes

Natuurmonumenten beschermt Het Zwanenwater sinds 1973. In 1998 kreeg het gebied als belangrijk trekvogelgebied de internationale status van wetland. Via vogelhutten en uitkijkpunten heb je goed zicht op de vogels. Twee wandelroutes (2 en 4,5 km) laten het mooiste zien van Het Zwanenwater. Kijk op www.natuurmonumenten.nl voor speciale excursies. Toegang tot Het Zwanenwater is gratis voor leden van Natuurmonumenten. Anderen kunnen bij de ingang een dagkaart kopen.
Ook prachtig, maar niet vrij toegankelijk is Het Kooijbos, ten oosten van Callantsoog. Beheerder Staatsbosbeheer verzorgt er rondleidingen in juli en augustus.

De Booghgaard

Voorheen een weiland, nu een beeldentuin. Dat is De Booghaard, een waar paradijsje aan de Zwarteweg 1 in Callantsoog. De Booghgaard omvat een stukje bos met fraaie onderbegroeiing; borders met eenjarige, tweejarige en vaste planten en een vijver met kikkers, salamanders en mooie beplanting. De Booghaard is open van 6 mei tot en met 19 juli 2015 op vrijdag, zaterdag en zondag.

TOP