Ga terug

Schatten in en om Rinnegom

RINNEGOM – Rinnegom is een vakantieplaats om bij stil te staan. Het buurtschap, dat tussen Egmond-Binnen en Egmond aan den Hoef ligt, kent bijzondere logeeraccommodaties en een fijn restaurant. Befaamd is het Monnikenpad, een wandelpad door een landschap van strandwallen en strandvlakten. Aanpalend ligt de Bleek, een duin van zeker 35 meter hoog en uitgeroepen tot aardkundig monument. In Rinnegom ligt ook een duinpark dat dit voorjaar is onderscheiden met een Zoover Award Gold. Ontdek met KustNU de schatten in en om Rinnegom!

Het plaatsje Rinnegom bestaat, voor zover bekend is, in elk geval al in de elfde eeuw. Dan wordt er gesproken over Rinighem. Een eeuw later, in 1162, staat Rinnegom te boek als Rinnighem en Rinninghem.

Recentere geschiedenis is het feit dat Rinnegom een markante kerk had. Deze Rooms-Katholieke Adelbertuskerk is in 1967 afgebroken. Het kerkhof ligt er nog. Sinds eind 2014 is het beeld van Sint Adelbertus, dat bij de sloop van de kerk spoorloos leek verdwenen, teruggeplaatst. Het bleek jarenlang in de tuin van de Willibrordusparochie in Heiloo te hebben gelegen. Hoofd, arm, boek en kruis waren weg, maar dankzij een sponsoractie kon het beeld worden gerestaureerd.

Monnikenpad

Rinnegom trekt veel dagjesmensen voor een wandeling over het Monnikenpad. Je kunt een arrangement boeken bij Restaurant Creighton’s, waarbij je voor en na de wandeling culinair in de watten wordt gelegd. Je kunt ook zelfstandig je plan trekken. Het Monnikenpad kent tegenwoordig drie wandelingen: Binderpad, Hoeverpad en Derperpad.
Het Binderpad is een 8,5 kilometer lange wandeling die je door Egmond-Binnen, langs de abdij, door polders en duinen en langs oude vaarten en dijkjes voert. Her en der zijn overstapjes. Het Hoeverpad is negen kilometer lang. Je gaat naar Egmond aan den Hoef en wandelt door het mooie Slotkwartier. Het Derperpad (7,5 kilometer) gaat naar Egmond aan Zee. Je kunt de routes afzonderlijk en ook aaneengesloten wandelen. In dat laatste geval ben je 21 kilometer onderweg.

De complete geschiedenis en de beschrijving van de wandelroute vind je de rijk geïllustreerde wandelgids over het Monnikenpad (o.a. verkrijgbaar bij de abdijwinkel en in de lokale boekhandel).

Start bij geneeskrachtige bron

De start van alle Monnikenpadroutes is op De Adelbertus Akker op de Sint Adelbertusweg. Deze akker is vernoemd naar de heilige Adelbert, de predikant die in de Vroege Middeleeuwen het geloof onder de heidenen kwam brengen. Hij werd begraven op de akker. Later werd hij herbegraven op de abdij. Op de plek van zijn oorspronkelijke gaf ontsprong een waterbron. Volgens de overlevering is de bron geneeskrachtig. Blinden en slechtzienden zouden baat hebben bij het drinken van het water uit deze Adelbertusput. De plek oefent nog steeds aantrekkingskracht uit op bezoekers en passanten.

Overnachten in Rinnegom

Aan de Weg naar de Bleek in Rinnegom ligt Duinpark Koningshof. Je logeert hier in een van de zestien luxe duinlodges. Dit voorjaar is Koningshof onderscheiden met een Zoover Award Gold. Met een gemiddelde score van 9,5 staat Duinpark Koningshof op de vijfde plaats in de categorie ‘beste vakantiepark van Nederland’. Als je hier logeert, zit je vlak bij, zoals de naam al aangeeft, de Bleek. Het is een duin van zeker 35 meter hoog en aardkundig monument. Vanaf de top van het duin heb je naar alle kanten een fenomenaal uitzicht! Terug op Koningshof en geen zin om zelf te koken? Ga dan net zoals veel gasten van het duinpark doen, naar Creighton’s, het restaurant dat slechts tweehonderd meter verderop ligt, en laat je culinair verwennen. Ook een aanrader voor een vakantieverblijf in Rinnegom is Stayokay Egmond. De in 2012 volledig verbouwde accommodatie is populair bij individuele reizigers, groepen én gezinnen. Voor hen zijn er speciale familiekamers voor vier, vijf en zes personen.


Ga je richting Egmond-Binnen, bezoek dan ci Vediamo, ijssalon en ijsmakerij aan de Adelbertusweg 2. Het originele Italiaanse schepijs komt vers uit de ijsmakerij in de salon. Je kunt kiezen uit achttien wisselende smaken. Ci Vediamo gebruikt alleen natuurlijke grondstoffen.  Trek in koffie, een lunch of diner? Dan is ’t Wapen van Egmond-Binnen, een dorps aangekleed restaurant waar je lekker en gezellig kunt eten, een prima adres. Chef-kok Robert Haagen kookt aan de Herenweg 59 volgens de Frans-Nederlandse keuken.

TOP