Ga terug

Wat een prachtige natuur in Rinnegom

Rinnegom trekt veel dagjesmensen voor een wandeling over het Monnikenpad. Je kunt een arrangement boeken bij Restaurant Creighton’s (Herenweg 109), waarbij je voor en na de wandeling culinair in de watten wordt gelegd. Je kunt ook zelfstandig je plan trekken. Het Monnikenpad kent tegenwoordig drie wandelingen: Binderpad, Hoeverpad en Derperpad.

Drie routes

Het Binderpad is een 8,5 kilometer lange wandeling die je door Egmond-Binnen, langs de abdij, door polders en duinen en langs oude vaarten en dijkjes voert. Her en der zijn overstapjes. Het Hoeverpad is negen kilometer lang. Je gaat naar Egmond aan den Hoef en wandelt door het mooie Slotkwartier. Het Derperpad (7,5 kilometer) gaat naar Egmond aan Zee. Je kunt de routes afzonderlijk en ook aaneengesloten wandelen. In dat laatste geval ben je 21 kilometer onderweg.

De complete geschiedenis en de beschrijving van de wandelroute vind je de rijk geïllustreerde wandelgids over het Monnikenpad (o.a. verkrijgbaar bij de abdijwinkel in Egmond-Binnen en in de lokale boekhandel). De wandelroute is via www.wandelnetwerknoordholland.nl te volgen.

Start bij geneeskrachtige bron

De start van alle Monnikenpadroutes is op De Adelbertus Akker op de Sint Adelbertusweg. Deze akker is vernoemd naar de heilige Adelbert, de predikant die in de Vroege Middeleeuwen het geloof onder de heidenen kwam brengen. Hij werd begraven op de akker. Later werd hij herbegraven op de abdij. Op de plek van zijn oorspronkelijke gaf ontsprong een waterbron. Volgens de overlevering is de bron geneeskrachtig. Blinden en slechtzienden zouden baat hebben bij het drinken van het water uit deze Adelbertusput. De plek oefent nog steeds aantrekkingskracht uit op bezoekers en passanten.

De Bleek

Aan de Weg naar de Bleek ligt de Bleek. Het is een duin van zeker 35 meter hoog en aardkundig monument. Vanaf de top van het duin heb je naar alle kanten een fenomenaal uitzicht! Moe maar voldaan van al het wandelen? Ga dan naar het terras van Stayokay (Herenweg 118), waar je heerlijk kunt nagenieten met een lokaal biertje of een goede kop koffie.

TOP