Ga terug

Stadshart op Koers! - feestweekend vol cultuur

DEN HELDER – Den Helder zit in de lift. Het stadshart wordt mooier en mooier. De nieuwe bibliotheek in School 7 won de prijs voor ‘Beste bibliotheek van Nederland’. En de binnenstad ging op  voor de titel van Beste Binnenstad 2017-2019 in de categorie middelgrote stad. Daarnaast verkoos het publiek het nieuwe theater De Kampanje vorig jaar tot de op één na meest gastvrije schouwburg van Nederland. Successen moeten worden gevierd en daarom organiseert Woningstichting Den Helder op 31 augustus en 1 en 2 september Stadshart op Koers! Het is een feestelijk weekend vol cultuur en gratis toegankelijk voor bewoner en toerist.

Een woningbouwcorporatie die een feest organiseert? ‘Dat is bijzonder hè’, reageert Peter Kramer, financieel directeur van Woningstichting Den Helder. ‘Wij doen wel meer dingen die je niet direct van een woningbouwcorporatie verwacht. Zo is bijvoorbeeld de bibliotheek van onze hand. We zijn er trots op dat ‘ie meteen een hoofdprijs heeft gewonnen. We zijn net geen Beste Binnenstad geworden, maar die prijs pakken we de volgende keer wel’, lacht hij. ‘In 2010 vierden wij het honderdjarig bestaan van onze organisatie. Dat was ook een groot feest. Mensen hebben het er nog steeds over hoe leuk dat was.’

Topartiesten

Om te vieren dat het tien jaar geleden is dat Zeestad, de gemeente Den Helder en Woningstichting Den Helder met het opknappen van de Helderse binnenstad begonnen, is Stadshart op Koers! georganiseerd. Kramer: ‘De activiteiten vinden plaats op Willemsoord en in het stadshart. Op 31 augustus in de avond –zodra het donker wordt- beginnen we met een optreden van Close Act, een theatervoorstelling met 32 acteurs en acrobaten op Willemsoord. Op zaterdag en zondag zijn er overdag straatartiesten te zien in de binnenstad. Op beide dagen zijn er vanaf 16.00 uur op Willemsoord optredens op twee podia. We brengen gedoseerd naar buiten welke artiesten er optreden. Ik kan nu al zeggen (het is begin mei, red.) dat Miss Montreal en O'G3NE komen. De namen die volgen zijn ook echte toppers’, belooft hij.

Theaterfestival

Naast de optredens op genoemde podia is Willemsoord van 16.00 tot 20.00 uur het decor van een theaterfestival met verschillende artiesten. Een Parade-achtig festijn met zweefmolen, tentjes en kermiswagens en kleinschalige optredens. Theater de Kampanje doet zowel mee in de vorm van een presentatie van renovatie- en nieuwbouwprojecten als het organiseren van een kleinkunstfestival. ‘Het wordt echt heel leuk’, zegt Peter Kramer.

Een stuk leuker

‘Wij zijn nog niet klaar, maar er is al enorm veel verbeterd’, vervolgt hij. ‘De binnenstad ziet er heel anders uit dan vijf, zes jaar geleden. De stad wordt compacter. In plaats van vier halflege winkelstraten hebben we nu twee volle gerealiseerd. Gevels zijn verbeterd, mooie nieuwbouw is gekomen. Het stadshart wordt steeds aantrekkelijker. Wat ik fantastisch vind is dat er spontaan meer terrasjes ontstaan. Bijvoorbeeld in de Beatrixtraat. Nu er vijf terrasjes naast elkaar staan, wordt het nog leuker. Het bedrijfsleven ontplooit in navolging van de opknapbeurt allerlei initiatieven. Dat gaan we met z’n allen groots vieren!’
Voor alle nieuwtjes over de ontwikkelingen van het stadshart en de meest actuele informatie over het feestweekend Stadshart op Koers!: www.woningstichtingdenhelder.nl en de Facebookpagina stadshartopkoers.

TOP