Ga terug

Volop boeiende evenementen bij Hortus Overzee

DEN HELDER - Hortus Overzee is de naam van een botanische oase in het centrum van Den Helder. Deze bestaat uit buitentuinen, waaronder de grootste Japanse tuin van Nederland en een indrukwekkend kassencomplex. Het is een prachtplek om te genieten van groen, vogels en vlinders en stilte. Hortus Overzee staat ook bekend om de vele boeiende evenementen die in het groene complex worden georganiseerd!

Hortus Overzee is volop in beweging. In de vorig editie van KustNU introduceerden wij de nieuwe naam van deze oase in het centrum van Den Helder. ‘Die is goed gevallen en begint ondertussen in te burgeren’, vertelt officemanager Marieke Pollmann. ‘De naam Hortus Overzee verwijst naar onze locatie, dicht bij zee, en refereert aan de overzeese gebieden, waar veel van onze planten en dieren vandaan komen. De mensen kunnen de filosofie achter onze nieuwe naam waarderen.’

Marsdieppassage

Ondertussen is Hortus Overzee uitgebreid met een herkenbaar Helders object: de achttien meter lange passage die jarenlang in het winkelhart van Den Helder stond. ‘De passage is gestraald, heet nu Marsdieppassage en is het begin van een nieuwe deels overdekte wandelroute door de Hortus.’ Een op canvasdoek geprint zeegezicht van Den Helder brengt je in een sfeer van een aankomst over het Marsdiep van overzee.

Zomerevenementen

Op Hemelvaartsdag, die dit jaar vroeg viel, werd het tuintheaterfestival Théâtre du Jardin georganiseerd, al jaren een trekker in en om de tuinen. ‘Nu we aangesloten zijn bij de landelijke organisatie van hortussen, gaan we ook mee met landelijke thema’s’, zegt Justine Beets, binnen de hortus verantwoordelijk voor evenementen. ‘Daarom focussen we dit jaar op voedselgewassen. We maken in themaweekenden duidelijk wat eetbaar is.’ Zie de website voor het programma. De bijzondere Japanse Zondag valt dit jaar op 1 juli. Die is zo goed en gevarieerd in het teken van dat land gezet, dat de Japanse ambassadeur en zijn medewerkers vaak present zijn.

September en oktober

Het evenementenseizoen gaat in september en oktober door. In september staan mediterrane gebieden centraal. Een fadoavond met Portugees eten en drinken is in de maak. Tijdens het Indisch Weekend in oktober staat met name de eetcultuur centraal. In Den Helder is door de aanwezigheid van de marine en veel van oorsprong uit de ‘Gordel van Smaragd’ afkomstige inwoners veel bijzondere kennis van het bereiden van Indische gerechten aanwezig.  Alle informatie komt op de website.

Hortus Overzee, Soembastraat 83, Den Helder, tel. (0223) 614 206, www.hortusoverzee.nl (5 minuten lopen vanaf NS-station Den Helder)

TOP