Leuke dingen doen in onze regio!
Bekijk >

Leuke dingen doen in onze regio!

Je bent op vakantie. Dan wil je alleen maar dingen doen waar je zin in hebt. Dat kan volop in onze regio goed! Voor wie naast het zalige nietsdoen op het strand een verrassend leuke activiteit wil ontplooien, helpen we op deze pagina's op weg!

De lekkerste ijsadressen langs de kust
Bekijk >

De lekkerste ijsadressen langs de kust

Het zal geen vakantieganger in onze regio zijn ontgaan: IJsie Prima in Callantsoog heeft met Spiced Coffee de beste ijssmaak van ons land. Daar zijn we in onze regio heel trots op! Maar ook op andere plekken langs de Noordzeekust in het gebied Den Helder - Egmond zijn hartstikke goede ijssalons waar je met een gerust hart zomerse ijspret kunt beleven! KustNU zocht ze op.

Fortenreeks blikvanger Den Helder
Bekijk >

Fortenreeks blikvanger Den Helder

De Stelling Den Helder is een van de eerste militaire stellingen in ons land. De bouwwerken zijn nog in het landschap aanwezig. Vijf van deze zes forten kun je bezoeken. Wandel of fiets ernaartoe of ga met een authentieke vlet en schipper/gids die je meteen allerlei leuke informatie geeft!

Karin Bloemen

Karin Bloemen, veelgeprezen en onderscheiden zangeres en cabaretière, werd geboren in Schagen en groeide op in de Noordkop. Voor KustNU geeft ze tips voor toeristen die het prachtige gebied bezoeken!

'Schagen is natuurlijk heel leuk vanwege de West-Friese Folkloremarkten in de zomer', vertelt ze. 'Elke donderdag is het een speciaal evenement met telkens anders activiteiten. De ene keer ringsteken, de andere keer oude ambachten, dansgroepen of theater, steeds gecombineerd met een markt. Op donderdag moet je dus in Schagen zijn. Trouwens, het nieuwe Cultuurhuis Schagen met daarin het Scagontheater aan de Markt, dat ik dit voorjaar mocht openen, is ook een aanrader. Elke week is er wel iets leuks te doen.

Bij heel mooi weer ga je natuurlijk naar het strand in Callantsoog. Wijzelf gingen vroeger op de fiets naar Sint Maartenszee. Dat strand ligt het dichtst bij Schagen. Je hebt daar práchtig breed strand en het is er nu nog steeds lekker rustig. We gingen ook vaak via het duingebied van Petten lopend naar het strand. Het is een hartstikke mooie omgeving met geweldige natuur. De Noordkop kent ook heel veel leuke vaarroutes. Als je wilt uitwaaien, moet je in Den Helder zijn. Het is fantastisch daar op de lange dijk langs de zee te lopen. Je kunt de stad trouwens het best verkennen per fiets. Ook een rondje om Schagen of een stuk van de 126 kilometer lange Westfriese Omringdijk is aan te bevelen. Je fietst dan door puur Noord-Hollands landschap. Als je in de buurt bent, dan moet je even stoppen bij de Tuin van Middenmeer. Daar kun je geweldig winkelen! Ze hebben prachtige meubelen, serviezen en de mooiste stoffen, maar ook tassen en sjaals en heel veel bloemen. Je weet echt niet wat je ziet.'

 - 'Vroeger gingen we op de fiets naar Sint Maartenszee, daar heb je práchtig breed strand' -

Karin roemt de sfeer van haar geboorteplaats en omgeving. 'De mensen zijn volledig nuchter. Voor hen geen poespas. Maar ze zijn wel smaakvol, houden van mooie dingen. Dat zie je terug op de markt van Schagen bijvoorbeeld. Je vindt er de nieuwste producten. Ook heeft Schagen goede modezaken en een uitstekende juwelier. Ja, ik kom nog vaak in de stad. Mijn moeder woont er, in hartje stad, vlakbij het plateau waar ik als zes-, zevenjarige al stond te dansen en te springen. Ik heb er nog opnames van. Ook een vriendin die ik vanaf tweede klas VWO ken, woont in Schagen en als het even kan, ga ik bij haar langs.'

- 'Deze voorstelling is voor mijzelf een avondje uit, een soort bonbonnetje tussendoor' -

In maart is Karin gestart met 'Diva's van Carré op tournee'. Samen met pianist Cor Bakker doet ze theaters in het land aan met een voorstelling waarin vele diva's die hebben opgetreden in het meest bekende theater van Nederland, worden geëerd. Karin kruipt in de huid van vrouwelijke én mannelijke grootheden. Jasperina de Jong, Toon Hermans, Conny Stuart, Herman van Veen, Adèle Bloemendaal, zij en andere Carré-prominenten komen allemaal voorbij. 'Het publiek is heel enthousiast. Dit keer breng ik geen nieuwe liedjes, maar bestaand materiaal. Mensen herontdekken dat en vinden dat erg leuk. Ikzelf vind het heerlijk om al die prachtnummers te zingen en bekende sketches op te voeren. Het is voor mijzelf een avondje uit, een soort bonbonnetje tussendoor. Cor is natuurlijk een waanzinnig goede pianist, het is heerlijk om juist zo'n voorstelling met hem te doen. Zelfs mijn zoon is razend enthousiast. Hij zei: 'Mam, dit is het beste wat ik ooit van je heb gezien'.'

(kader):

'Diva's van Carré op tournee' in Noord-Holland

Naar de voorstelling 'Diva's van Carré op tournee'? Karin is de komende periode diverse keren in onze provincie te zien:

6 mei: Den Helder, Schouwburg de Kampanje, kaarten: 0223 – 674 664

15 en 16 mei: Purmerend, Theater de Purmaryn, kaarten: 0299 – 432 205

21 mei: IJmuiden, Stadsschouwburg Velsen, kaarten: 0255 – 515 789

30 mei: Haarlem, Stadsschouwburg Haarlem, kaarten: 023 – 512 12 12

3 juni: Amsterdam, Koninklijk Theater Carré, kaarten: 0900 – 25 25 255

4 juni: Hoorn, Schouwburg het Park, kaarten: 0229 – 291 010

TOP