Leuke dingen doen in onze regio!
Bekijk >

Leuke dingen doen in onze regio!

Je bent op vakantie. Dan wil je alleen maar dingen doen waar je zin in hebt. Dat kan volop in onze regio goed! Voor wie naast het zalige nietsdoen op het strand een verrassend leuke activiteit wil ontplooien, helpen we op deze pagina's op weg!

De lekkerste ijsadressen langs de kust
Bekijk >

De lekkerste ijsadressen langs de kust

Het zal geen vakantieganger in onze regio zijn ontgaan: IJsie Prima in Callantsoog heeft met Spiced Coffee de beste ijssmaak van ons land. Daar zijn we in onze regio heel trots op! Maar ook op andere plekken langs de Noordzeekust in het gebied Den Helder - Egmond zijn hartstikke goede ijssalons waar je met een gerust hart zomerse ijspret kunt beleven! KustNU zocht ze op.

Fortenreeks blikvanger Den Helder
Bekijk >

Fortenreeks blikvanger Den Helder

De Stelling Den Helder is een van de eerste militaire stellingen in ons land. De bouwwerken zijn nog in het landschap aanwezig. Vijf van deze zes forten kun je bezoeken. Wandel of fiets ernaartoe of ga met een authentieke vlet en schipper/gids die je meteen allerlei leuke informatie geeft!

Jeroen Krabbé

BERGEN – Hij schittert op dit moment in de zeer succesvolle toneelvoorstelling Vaslav, een speciaal voor hem bewerkte uitvoering van Arthur Japins gelijknamige boek. Daarnaast is de nationaal én internationaal befaamde acteur en regisseur Jeroen Krabbé een bekende kunstschilder, evenals zijn vader, grootvader en zoon Jasper. Vakanties en weekenden in Bergen legden de basis voor het ontluiken van zijn uitzonderlijk talent. In KustNU haalt hij herinneringen op aan het Bergen van vroeger.

‘Mijn grootmoeder woonde in Zandvoort. In de oorlog moesten alle huizen langs de kust op last van de bezetter weg om plaats te maken voor Duitse Atlantikwall. Na de oorlog kregen de mensen van wie het huis weg moest geld van de regering om elders een nieuw huis te bouwen. Mijn grootmoeder koos voor Bergen. In 1950 was haar nieuwe huis aan de Rondelaan klaar, een prachtig huis, pal aan het bos: De Vogelsangh. De gevelsteen die mijn vader ervoor maakte, zit er nog steeds in. Naast het huis was een vrij perceel bos. Daar staat nu een monsterlijk pand. Vanaf mijn zesde logeerde ik elk weekend en elke vakantie bij mijn oma. Daarom heb ik min of meer het gevoel dat ik in Bergen ben opgegroeid. Ik kende elke tegel en elke boom. Het was destijds een hele onderneming om er vanuit onze woonplaats Amsterdam te komen. We gingen of met de pont naar Zaandam, vervolgens met de trein naar Alkmaar en met stoomtrein Bello naar de halte Sparrenlaan Bergen, vlakbij de Rondelaan. We ondernamen de tocht ook wel eens op de brommer. Dat was in die tijd heel gewoon.

 

Echt kunstenaarsdorp

Bergen was nog onontdekt. Er kwamen weinig toeristen. De eersten die kwamen waren de Duitsers, eind jaren vijftig. Mijn oma, die had besloten om logiesverstrekker te zijn, was er niet happig op om de bovenverdieping aan hen te verhuren. Ze verhuurde wel eens aan Nederlanders. Dan namen wij onze intrek in Pension Bloemhof aan de Zuidlaan. Daar heb ik, toen ik negen was, trouwens mijn vrouw ontdekt… Bergen was niet zomaar een vakantieoord. Het was een echt kunstenaarsdorp, heel bijzonder, dat voelde je. Mijn vader had een atelier in het huis van mijn oma. Ik heb zelf nog eens een serie van veertien grote schilderijen gemaakt, gebaseerd op herinneringen aan Bergen in mijn jeugd. Deze serie, ‘Dum Vivimus Vivamus’, is vorig jaar tentoongesteld in Museum De Fundatie in Zwolle. Mooie herinneringen zijn onze bezoekjes aan Duinvermaak. Daar traden regelmatig cabaretgroepjes op. Met vriendjes en vriendinnetjes ging ik regelmatig naar het Pesie-zwembad, net over de grens van Bergen, in Alkmaar. Dat was heel bijzonder. Je had het gevoel te zwemmen in een soort meer. We fietsten bijna elke dag naar het strand. Als ik mijn ogen sluit, weet ik de paden nog waarover we naar Bergen aan Zee gingen. Er was niemand op het strand. Ik heb nog foto’s waarop je ons ziet zitten op een heel leeg strand. Het was natuurlijk net na de oorlog. Niemand had geld om op vakantie te gaan. En niemand ging zomaar een weekend naar het strand. Ik weet ook nog dat de hele duinrand was bezaaid met bunkers, waar we graag speelden. Een voor een zijn ze later opgeblazen.

 

Films in De Rustende Jager

Het was in Bergen dat ik bedacht dat ik later beroemd wilde worden. Als ik in mijn eentje aan het spelen was, stelde ik me voor dat ik later in films zou spelen. Waarschijnlijk is dat gevoed door de films die ik zag in De Rustende Jager. Ik bezocht ze allemaal en vond het fenomeen fantastisch. Televisie bestond niet. Film was een van de weinige mediums. Mijn oma stierf toen ik elf, twaalf jaar was. Een zus van mijn vader heeft nog een poosje in het huis gewoond. Maar omdat je in die tijd geen twee woonadressen in bezit mocht hebben, hebben mijn vader en zijn twee zussen het verkocht. Mijn vader wilde er nog met zijn nieuwe vrouw en mij gaan wonen, maar hoewel ik het verschrikkelijk vond dat dit huis uit mijn leven zou verdwijnen, wilde ik mijn vriendjes in Amsterdam niet missen.

 

Huis met de Pilaren

We komen nog heel geregeld in Bergen. Vorig jaar hebben we nog het hele Parkhotel afgehuurd om de zeventigste verjaardag van mijn vrouw te vieren. Als we naar het strand gaan, gaan we altijd naar Bergen aan Zee en niet naar Zandvoort, zoals de meeste Amsterdammers. Hoewel sommige delen van Bergen niet om aan te zien zijn, zoals het pand waar het oude stationnetje van Bello was –dan moet ik echt mijn ogen dichtdoen om weer voor me te zien hoe het was- is het oude deel van het dorp mij heel dierbaar. Ik ga altijd naar het Huis met de Pilaren. Daar is het onveranderd. Het uitzicht vanaf het terras op de Ruïnekerk ook. Meesterlijk.’

 

Vaslav

Na tien jaar afwezigheid op het toneel speelt Jeroen Krabbé in de zeer succesvolle voorstelling Vaslav, naar het gelijknamige boek van Arthur Japin. Op verzoek van DeLaMar Producties bewerkte Japin zijn bestseller, waarvan honderdduizenden exemplaren zijn verkocht, speciaal voor Jeroen Krabbé. Hij speelt daarin de rol van Diaghilev, de impresario van de wereldberoemde balletdanser Vaslav Nijinski. Op 16 maart ging Vaslav in DeLaMar in Amsterdam in première en oogstte louter heel positieve kritieken. Was Vaslav in eerste instantie tot en met 30 april te zien, al snel werd de voorstelling verlengd tot en met 25 mei.

TOP